Prenumerera
Prenumerera

Slaget vid Spionekop

Slaget vid Spioenkop utkämpades cirka 38 km väst-sydväst om Ladysmith på Spioenkop längs Tugelafloden, Natal i Sydafrika. Det stod mellan boerna och brittiska styrkorna den 23 och 24 januari 1900 som en del av det Andra Frihetskriget, och resulterade i ett berömt brittiskt nederlag i konflikten.

Det brittiska namnet för kullen registrerades felaktigt som ”spionkupp”, som finns kvar i Commonwealth-litteraturen, även om den accepterade och officiella stavningen i Sydafrika är ”Spioenkop”.Sir Redvers Buller, befälhavare för de brittiska styrkorna i Natal, hamnade i det skedet i skuggan av generalkommandant Louis Botha, och Ladysmiths öde hade ännu inte fastställts. Buller gav kommandot över sin huvudstyrka till general Sir Charles Warren, som bestämde sig för att attackera boerna längs två fronter.

Warren skickade en styrka under brigadgeneral Woodgate för att ockupera Spioenkop, en stenig kulle, natten till den 23 januari, vilket verkade vara nyckeln till boernas högra mittflank. De fann kullen praktiskt taget oförsvarad, men hade inte förskansat sig ordentligt, ett faktum som gjordes ännu svårare av deras oförmåga att släpa tillräckligt med artilleri uppför den branta backen.

Utsatta för boer skarpskyttar och artillerield från alla håll, led de stora förluster under dagens strid, med över 300 dödade (inklusive Woodgate) och 1 653 sårade, innan de föll tillbaka på kvällen. Boerstyrkorna hade 50 dödade och 120 sårade.