Prenumerera
Prenumerera
Av Hangsna - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47897680

Sju mordbränder under natten kopplas till gängkrig

Tre personer är gripna i samband med de sju mordbränder som ägde rum under natten till tisdagen. Polisen misstänker att ytterligare dåd kommer att utföras i närtid.

Tre personer har gripits efter nattens sju mordbränder. Samtliga misstänks ha tagit order från den kände gängledaren Rawa Majid, även känd som kurdiska räven. Enligt rykten är Majid gripen vid den iranska gränsen, men videoklipp har spritts på sociala medier och tyder på att han är på fri fot.

— Vi tror inte att så här många bränder uppstår av en ren slump. Vi misstänker ett samband, men hur det ser ut ska utredas vidare. Det är inte nödvändigtvis att alla hänger ihop, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i Stockholm till Aftonbladet.

Det var vid 01.18 som räddningstjänsten tog emot det första larmet om att en villa i Glömsta i Huddinge satts i brand. Branden misstänks vara anlagd.

Kort efter samtalen från Huddinge sattes ytterligare sex bostäder i brand. Det hann bara gå minuter innan polisen larmades till Flemingsberg och Enskededalen. Drygt en timme efter detta larmades polisen till Södertälje och Haninge. Därefter började även bostäder i Jordbro och Råcksta brinna.

– Vi tror inte att så här många bränder uppstår av en ren slump. Vi misstänker ett samband, men hur det ser ut ska utredas vidare. Det är inte nödvändigtvis att alla hänger ihop, säger Wikdahl till Aftonbladet.Det är andra natten i rad som Stockholmsområdet utsätts för den här typen av bränder. Polisen misstänker att brotten är kopplade till de interna konflikterna mellan Rawa Majid och Ismail Abdo, även känd som ”jordgubben”, inom Foxtrotnätverket.

Personer på Majids sida misstänks ha anlagt bränderna i syfte att hämnas på Ismail Abdos sida.

– Vi har gripit tre misstänkta, vid två olika tillfällen och jakten på gärningsmän fortsätter, säger rikspolischef Anders Thornberg på polisens presskonferens.

Enligt Aftonbladet uppger anonyma källor, från både polisen och det kriminella nätverket, att väldet kommer att fortsätta.

— De går på oskyldiga familjer som inte har något med det här att göra, de tar dem som en anledning bara. Och om någon går på ens familj drabbas fem till, säger en av källorna.

Ingen uppges vara skadad.