Prenumerera
Prenumerera
Huey Pierce Long Jr, 1935 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Huey_Long_(cropped).jpg#/media/Fil:Huey_Long_(cropped).jpg

Huey Pierce Long Jr – en populist i folkets tjänst

Huey Pierce Long Jr. var en amerikansk politiker som tjänstgjorde som den 40:e guvernören i Louisiana mellan 1928 och 1932. Utöver detta var han amerikansk senator från 1932 framtill 1935 då han, enligt rykten, lönnmördades av globalistiska krafter.

Huey Pierce Long Jr. föddes den 30 augusti 1893 och avled den 10 september 1935. Han kallades även för ”The Kingfish” och var en amerikansk politiker som tjänstgjorde som den 40:e guvernören i Louisiana mellan 1928 och 1932. Utöver detta var han amerikansk senator från 1932 framtill 1935 då han, enligt rykten, lönnmördades av globalistiska krafter.

Han var en vänsterpopulistisk medlem av det demokratiska partiet och blev nationellt framträdande under den stora depressionen för sin högljudda kritik av president Franklin D. Roosevelt och hans New Deal, som länge ansågs vara otillräckligt radikal.

Som politisk ledare för Louisiana befäste han ett brett nätverk av anhängare bland de fattiga massorna både svarta och vita. Han beskrivs konsekvent idag som kontroversiell figur. Detta för att han var   förkämpe för de fattigas vilket ledde till att han beskrevs som en fascistisk demagog.

Long föddes i det fattiga norra Louisiana 1893. Efter att ha arbetat som resande försäljare och kortvarigt gått på tre högskolor, tog han advokatexamen i Louisiana. Efter en kort karriär som advokat, där han ofta representerade fattiga käranden, valdes Long till Louisiana Public Service Commission.

Som kommissionär åtalade han stora företag som Standard Oil, ett livslångt mål för hans retoriska attacker. Efter att Long framgångsrikt argumenterat inför den amerikanska högsta domstolen, berömde chefsdomaren och tidigare presidenten William Howard Taft honom som ”den mest lysande advokat som någonsin praktiserat inför USA:s högsta domstol”.

Efter en misslyckad kampanj 1924 vädjade Long till de skarpa ekonomiska, religiösa, ras- och klassklyftor i Louisiana för att vinna guvernörsvalet 1928. Väl på kontoret utökade han sociala program, organiserade massiva projekt för offentliga arbeten, såsom ett modernt motorvägssystem och den högsta huvudstadsbyggnaden i landet, och föreslog en bomullssemester.Genom politisk manövrering blev Long Louisianas politiska chef. Han åtalades 1929 för maktmissbruk, men förfarandet kollapsade i delstatssenaten. Hans motståndare hävdade att hans politik och metoder var grundlagsstridiga och auktoritära. Vid sin klimax organiserade den politiska oppositionen ett mindre uppror.

Long valdes in i den amerikanska senaten 1930 men tillträdde inte sin plats förrän 1932. Han etablerade sig som en isolationist och hävdade att Standard Oil och Wall Street orkestrerade amerikansk utrikespolitik. Han var avgörande för att säkra Roosevelts nominering 1932 men splittrades med honom 1933 och blev en framstående kritiker av hans New Deal.

Som ett alternativ föreslog han planen Share Our Wealth 1934. För att stimulera ekonomin förespråkade han massiva federala utgifter, en förmögenhetsskatt och omfördelning av välstånd. Dessa förslag fick brett stöd, med miljoner som gick med i lokala Share Our Wealth-klubbar.

Förberedd för ett presidentval 1936, mördades Long av Carl Weiss inne i Louisiana State Capitol 1935. Hans lönnmördare sköts omedelbart och dödades av Longs livvakter.

Även om Longs rörelse bleknade lämnade han efter sig en politisk dynasti som inkluderade hans fru, senator Rose McConnell Long; hans son, senator Russell B. Long; och hans bror, bland andra guvernör Earl Long.

Roosevelt antog många av sina förslag i Second New Deal, och valen i Louisiana skulle organiseras tillsammans med anti- eller pro-Long fraktioner fram till 1960-talet.

Slutsatsen att Long var progressiv i frågan om ras, som upprepades flitigt under decennierna efter Longs död. Detta har vissa kretsar som står Storfinansen nära försökt misstänkliggöra genom åren utan nämnvärt resultat. Long har kommit att bektrakras en hjälte för Lousianas folk – både svarta och vita.