EU vill skydda medier från statlig påverkan
Under onsdagen godkände europaparlamentet en ny mediefrihetslag med syfte att skydda medier från politisk och statlig påverkan. Det ska bli förbjudet att avlyssna journalister eller tvinga dem att röja källor.
Europaparlamentet röstade igenom den nya mediefrihetslagen, som går under namnet European Media Freedom Act (EMFA) under tisdagen.
Lagens syfte är att skydda mediernas oberoende från otillbörlig politisk eller statlig inblandning.
– Det är EU:s sätt att försöka reglera någonting som de egentligen inte har jurisdiktion över, säger Ulrika Bergsten, Europakorrespondent på SVT, i en kommentar och fortsätter:
– EU ska reglera det som är på den inre marknaden, som relationer mellan länder, varor och tjänster, medan mediefrågor ofta är nationella frågor.
Bakgrunden till att lagen tagits fram är oro från kommissionen om att fri media inte är en självklarhet i alla medlemsländerna. I synnerhet anklagas länder som har konservativa regeringar.
– Tidigare har man kritiserat Ungern och Polen för att de inte har fri media och enligt EU:s mening inte är en demokrati. Därför försöker man, genom den här lagen, reglera public service lite för att se till att den står fri från politiken.
Europaparlamentet röstade igenom förslaget med 448 röster för, 102 mot och 75 nedlagda på tisdagen. Nu är det upp till EU:s medlemsländer om de kan enas om ett godkännande.