Prenumerera
Prenumerera

Markus Andersson deltar på Nya- Bok och Mediemässan: ”Vi har en varierad flora av altmedia”

Det största eventet inom alternativmedia, Nya Bok- och Mediemässan, går av stapeln om fyra dagar och efter tisdagen stänger biljettförsäljningen. En av deltagarna, som uppmanar alla till att besöka mässan, är konstnären och Svenska Morgonbladet-krönikören Markus Andersson.

Markus Andersson har sysslat med konst sedan barndomen. Hans detaljerade oljemålningar av vikingaskepp, vackra landskap och historiska hjältar tilltalar många. Den som inte har möjlighet att unna sig en tavla kommer att kunna köpa tryck med Markus Anderssons konst på helgens Nya Bok- och Mediemässa.

Han är dock inte bara intresserad av konst, utan brinner även för samhällsfrågor. När Markus Andersson inte målar arbetar han med själshushållning och skriver krönikör för Svenska Morgonbladet.

På årets mässa kommer han att hålla två föredrag – ett om hur han utsattes för en 11 år lång rättsprocess som han vann. Det andra hadlar om det han kallar ”etnomasochism”.

För ett antal år sedan friades konstnären i både hovrätten och Högsta domstolen från anklagelser om upphovsrättsligt intrång. Rättsprocesserna var många och långa men det visade sig att han var oskyldig.

– Det är inte upphovsrättsligt intrång om man gör ett självständigt verk, förklarar han.Föredraget om etnomasochism handlar om en alltmer växande trend av att svenskar ser ner på sig själva på grund av sin etniska bakgrund. Detta är ett problem som konstnären tidigare har skrivit om i alternativmedia och tänker lyfta igen på mässan.

Vad gäller alternativmedia tror Markus Andersson att den är på väg i flera olika riktningar, vilket är bra. Samtidigt befarar han att stora delar branschen riskerar att bli alltför enformig.

– I Sverige tycker jag vi har en varierad flora av altmedia. Till exempel i Svenska Morgonbladet finns det en bredd, vilket jag skulle vilja se mer av. Det finns en risk för att altmedia blir för likriktad och bara blir en motpol mot massmedia. Om massmedia säger A säger altmedia B jag hopas att altmedia går åt ett håll där det blir en större bredd av åsikter.

Slutligen uppmärksammar han alla som inte har köpt biljetter till helgens evenemang att göra detta.

– Det är ett viktigt seminarium för verklig yttrandefrihet där olika åsikter och idéer möts. Det är en stor bredd på människor, föreläsare och utställare.

Köp din biljett till Nya Bok och Mediemässan här.