Prenumerera
Prenumerera

Bill Gates-finansierat program modifierar myggor med bakterier

Organisationen World Mosquito Program, stöttad av Bill & Melinda Gates foundation, ska bygga en ny “gigantisk myggfabrik” i för att bekämpa denguefeber, skriver tidskriften Nature. Fabriken kommer att modifiera myggor med särskilda bakterier vilket gör det svårare för virus som att sprida denguefeber.

De modifierade myggorna kommer sedan att släppas ut i tätbefolkade områden i landet. Förhoppningen är att de kommer sprida bakterierna vidare till myggarten Aedes aegypti som för smittan vidare.Målet är att fabriken ska kunna invigas 2024 och att produktionen kommer att uppgå till fem miljarder myggor per år.

Tidigare studier har visat positiva resultat i Indonesien, medan effekten i stort sett har uteblivit i test genomförda i Brasilien.