Prenumerera
Prenumerera
Astra Zenecas - vaccin - sjukvård - nyheter
© Region Kalmar

Utvecklare av mRNA-vaccin tilldelas Nobelpris i fysiologi eller medicin

Den ungerska biokemisten Katalin Karikó och den amerikanske mikrobiologen Drew Weissman tilldelas årets nobelpris i fysiologi eller medicin. De får priset för deras upptäckt av att man kan boosta proteinproduktionen genom att modifiera mRNA. Upptäckten har varit en förutsättning för den snabba framtagningen av mRNA-vaccin mot covid-19, skriver Läkartidningen

Biokemisten Katalin Kariko är professor vid Sagan’s University i Ungern och adjungerad professor vid University of Pennsylvania. Iimmunologen Drew Weissman genomförde sin prisbelönta forskning tillsammans med Kariko vid University of Pennsylvania. De har tidigare fått ta emot det prestigefyllda Lasker-Debakey-priset för klinisk forskning.

Nobelförsamlingen motiverar tilldelningen av priset med att vaccinerna har bidragit till att rädda miljontals människoliv. Totalt sett har det administrerats 13 miljarder doser vaccin mot covid-19 världen över.Förutom att utveckla vaccin mot andra infektionssjukdomar kan tekniken också komma att användas för att administrera terapeutiska proteiner och för att behandla vissa typer av cancer. 

De två forskarna, Karikó och Weissmann, har länge arbetat med att utveckla vaccinteknologin, ända sedan 1990-talet. publicerades 2005,  2008 och 2010. 

Under presskonferensen där pristagarna presenterades skeptiska frågor om vaccinet, vilket, enligt Svenska Yle, visar hur ”polariserad och inflammerad” vaccinfrågan har blivit.