Prenumerera
Prenumerera
@ MoD

MoD:s partiledare attackerad: ”Ser det som deras uppgift att tysta oss”

MoD:s partiledare blev attackerad i Stockholm under torsdagsmorgonen. Attacken är inte den första som partiets företrädare utsätts för. Ofredandena kommer efter en rad censurerade inlägg i sociala medier och hård kritik från mainstreammedia.

Det var under torsdagsmorgonen som Andreas Sidkvist, partiledare för MoD, var på väg till sitt stockholmskontor. På en anslagstavla utanför kontoret hänger annonser och en affisch om det så kallade ”fredsupproret”. Fredsupproret är en kampanj där partiet vädjar om fredsförhandlingar istället för krig i Ukraina.

När Sidkvist närmade sig anslagstavlan såg han en man som rev ner materialet varpå han ifrågasatte mannens agerande. Eftersom att personen inte gav något gensvar fortsatte Sidkvist att fråga varför han river ner affischerna.

Mannen stannade upp och gick hotfullt mot partiledaren bara för att slå av honom kepsen och säga ”Andreas, dra här ifrån din jävel!”

Händelsen är inte den första som partiets företrädare får stå ut med. Affischer och dylikt rivs ner med jämna mellanrum runtom i landet och även i Göteborg har den lokala kontaktpersonen ofredats.

– Någon eller några ser det som sin uppgift att tysta oss för att vi inte ska få synas och höras, säger Andreas Sidkvist till Svenska Morgonbladet.

Reaktionerna från arga aktivister kommer efter en rad utspel från etablissemanget. I FOI:s rapport från tidigare i år påstods MoD vara ett hot mot den svenska demokratin.Partiet har kritiserats hårt och likaså Sidkvists arbere innan partiet grundades. Andreas Önnefors, som utrett säkerhetsfrågor åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), intervjuades samtidigt som Andreas Sidkvist i tidningen Mitt i Stockholm.

”När man ifrågasätter legitimiteten i vetenskapen och de politiska systemen ger det bränsle åt polarisering, populistisk mobilisering och i värsta fall till radikalisering och våldsamheter, som vi har sett i USA”, säger Önnefors i artikeln.

Partiet MoD gjorde sig som mest kända under massvaccineringen under Covid-19, vilket de kritiserades för. De startades nämligen av läkare, sjuksköterskor och avhoppade politiker i protest mot vaccinpass och restriktioner. Experter från myndigheter som behandlar Sveriges säkerhetsfrågor klassat partiet som ett hot mot demokratin. Andreas Sidkvist tror att anklagelserna är vad som triggar människor till att vandalisera affischer och attackera partiets företrädare.

Vidare menar han att det även finns användare på sociala medier som anmäler partiets inlägg, som inte strider mot plattformernas policy, bara för att de inte håller med om den politiska riktningen. MoD:s Facebook-sida hotas med att tas bort helt när inlägg, som enligt Sidkvist är harmlösa, rapporteras.

Ofta är det personer från vänsterorganisationer som attackerar partiet, berättar partiledaren.

– Jag har själv sett mig själv som vänster. Nu skäms man ju nästan, säger han.

I intervjun med Mitt i Stockholm bemötte han kritiken från MSB:s utredare med att säga att ”tilliten skapas när folk får diskutera fritt och vrida och vända på olika teorier. Det är när man tystar ner alla som ifrågasätter massvaccineringen som det blir farligt”.