Prenumerera
Prenumerera
Putin - USA - Afghanistan
© Kreml

Ryssland begränsar export av diesel och bensin

Ryssland begränsar exporten av diesel och bensin – åtminstone tillfälligt. Syftet med beslutet är att stabilisera landets inhemska bränslemarknad.

”Tillfälliga restriktioner kommer hjälpa att försörja bränslemarknaden, vilket i sin tur kommer att dra ned priserna för konsumenter”, skriver en pressansvarig för den ryska regeringen via Telegram.Beslutet kommer att påverka omvärlden eftersom att landet är en stor exportör av raffinerad diesel. Experter oroar sig redan för bristen på diesel i världen som kommit till följd av ett minskat utbud av råolja från Ryssland och Saudiarabien.

Dieselpriserna i Ryssland har skjutit i höjden den senaste tiden, vilket driver upp inflationen i landet. Priserna på bensin och diesel har stigit med 9,4 procent sedan årsskiftet och inflationen ligger på 4 procent, enligt den ryska statens statistikbyrå.