Prenumerera
Prenumerera
Göteborgs kommunhus

Ingen anmälningsplikt för offentliganställda i Göteborg

Det rödgröna styret i Göteborg har beslutat att den eventuella lagen om att offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla illegala flyktingar inte ska gälla i kommunen. Lagförslaget skulle annars innebära att de anställda förlorade jobbet om de valde att strunta i anmälningsplikten.

Regeringen har lagt fram ett lagförslag som skulle göra offentliganställda skyldiga att anmäla illegala flyktingar. Göteborgs kommun är den första i landet som har beslutat att förslaget inte ska gälla. Hampus Magnusson (M) är kommunalråd i Göteborg och kritiserar beslutet.

– Det är oerhört oseriöst och anmärkningsvärt, säger han till SVT.Den rödgröna kommunen i Göteborg styrs med hjälp av Centerpartiet och vill att beslutet ska skicka en signal till regeringen.

– Det är viktigt att vi som en av Sveriges största offentliga arbetsgivare skickar en tydlig signal till regeringen om vad vi tycker om deras förslag, säger kommunalrådet Marie Brynolfsson (V).

Hampus Magnusson menar att de rödgröna uppmanar till att bryta mot lagen och att det skickar fel signal till Göteborgs invånare.