Prenumerera
Prenumerera

De baltiska skogsbröderna

Skogsbröderna Metsavennad på estniska (mežabrāļi på lettiska, miško broliai på litauiska) var beväpnade motståndsmän som stred i Estland, Lettland och Litauen under Andra Världskriget och senare kämpade mot sovjetmakten under den sovjetiska invasionen och ockupationen av de tre baltiska staterna.

Begreppet ”skogsbröder” kom till användning i det estniska språket redan på 1800-talet, då det avsåg de som hade oförsonliga konflikter med staten, säteriet eller kyrkan, inklusive de som undvek värnplikten och gömde sig i skogen. I Estland talade man om ”upproriska bönder” eller som ”skollärare som söker skydd i skogen” .

Andra Världskriget   Sommarkriget

Sovjetunionen ockuperade och annekterade Estland, Lettland och Litauen 1940. På grund av hotet om repressalier gömde sig före detta statstjänstemän och soldater i skogarna. Efter massdeportationen den 14 juni 1941 började allt flera ester gömma sig i skogen.



När kriget mellan Tyskland och Sovjetunionen började den 22 juni 1941 gick många beväpnade män in i skogen för att hjälpa till att befria Estland från bolsjevikernas styre.

De första sammandrabbningarna mellan skogsbröderna och Röda armén ägde rum redan den 22 juni 1941. Under Sommarkriget befriade skogsbröderna södra Estland och norra Lettland. De största slaget ägde rum runt Timmkanalen och i Tartu, där skogsbröderna den 10 juli 1941 startade Tartuupproret.

Röda armén återerövrade Estland, Lettland och Litauen 1944-1945. Under åren som följde, när det kommunistiska förtrycket intensifierades, gömde sig mer än 70 000 medborgare i dessa länder från sovjetstyret och använde den skogsområdena som en naturlig tillflyktsort i den väpnade antisovjetiska kampen för stora och välorganiserade stridsberedda grupper.

Sovjetmakten lyckades aldrig helt knäcka Skogsbröderna. 1976 dödades en av sovjetarmén som antogs vara den sista. Men det fanns några kvar och deras verksamhet tog fart igen på 1980-talet, när nationalistiskt sinnade människor började samla vapen under ockupationsmaktens kollaps, plundrade den sovjetiska arméns militära lager och attackerade ockupationsstyrkornas enheter. Det förekom eldstrider mellan skogsbröder och Sovjetarmén och till och direkta slag  med dem i Harju län (Ellamaaslaget), Tartu län (Kärknaslaget), Saaremaa.

Analytiker menar att det var denna fanatiska motståndsvilja som inspirerade den övriga befolkningen och hindrade bl.a. den massinvandring från centralasiatiska republiker som planerades och man kommer osökt att tänka vilken inspirationskälla dessa Skogsbröder för all nationell befrielsekamp.