Prenumerera
Prenumerera

Kulturkrönikör Tage Tallqvist: Ett nedslag i filmhistorien

Nanook of the North är en amerikansk stumfilm från 1922 som kombinerar inslag av dokumentär och dokudrama/dokufiktion, vid en tidpunkt då konceptet att separera filmer i dokumentär och drama ännu inte existerade. Filmen följer kampen för inuiten Nanook och hans familj i det Kanadensiska Arktis. Den är skriven och regisserad av Robert J. Flaherty, som också fungerade som filmfotograf, redigerare och producent.

Det var den första långfilmsdokumentären som nådde kommersiell framgång, vilket bevisade genrens ekonomiska livskraft och inspirerade många filmer att komma

1913, på Flahertys expedition för att prospektera Belcheröarna, föreslog hans chef, Sir William Mackenzie, att han skulle ta med sig en filmkamera. Han tog med en Bell and Howell handvevad filmkamera. Han var särskilt fascinerad av inuiternas liv och ägnade så mycket tid åt att filma dem att han hade börjat försumma sitt verkliga arbete.

När Flaherty återvände till Toronto med 30 000 fot film, antändes nitratfilmen i en brand som startade från hans cigarett i hans redigeringsrum. Hans film förstördes och hans händer brändes. Även om hans redigeringstryck sparades och visades flera gånger, var Flaherty inte nöjd med resultatet. ”Det var helt odugligt, helt enkelt en scen av det ena eller det andra, ingen relation, ingen tråd av berättelse eller kontinuitet, och det måste ha tråkat ut publiken till distraktion. Visst tråkade det ut mig.”

Flaherty var fast besluten att göra en ny film, en som följer en typisk Inuits och hans familjs liv. 1920 säkrade han medel från Revillon Frères, ett franskt pälshandelsföretag för att sfilma detsom skulle bli Nanook of the North. Den 15 augusti 1920 anlände Flaherty till Port Harrison, Quebec för att spela in sin film. Han tog med två Akeley-filmkameror som inuiterna kallade ”aggie”. Han tog också med sig full framkallnings-, utskrifts- och projektionsutrustning för att visa inuiternas film, medan han fortfarande höll på att filma. Han bodde i en stuga i anslutning till handelsplatsen Revillon Frères.När Flaherty gjorde Nanook gav Flaherty lokala innuiter roller i filmen, på det sätt som man skulle göre en rollbesättning med skådespelare i ett fiktionsverk. I syfte att visa traditionellt inuitliv, iscensatte han också några scener, inklusive slutet, där Allakariallak (som spelar rollen som Nanook) och hans familj förmodligen riskerar att dö om de inte kunde hitta eller bygga skydd snabbt nog. Halviglon hade byggts i förväg, med en sida bortskuren för ljus så att Flahertys kamera kunde få ett bra bildkvalitet. Flaherty insisterade på att inuiterna inte skulle använda gevär för att jaga även om deras användning vid den tiden hade blivit vanlig. Han låtsades också vid ett tillfälle att han inte kunde höra jägarnas vädjanden om hjälp, istället fortsatte han att filma deras kamp och satte dem i större fara.

Arvet efter Flaherty

Flaherty var en pionjär inom dokumentärfilmen. Han var en av de första som kombinerade dokumentära ämnen med en fiktionsfilmliknande narrativ och poetisk behandling.

En självutnämnd upptäcktsresande, Flaherty valdes in i Royal Geographic Society of England för hans (åter)upptäckt av huvudön i Belcher-gruppen i Hudson Bay 1914.

Flaherty Island, en av Belcheröarna i Hudson Bay, är uppkallad efter hefter honom.

Tage Tallqvist