
Åkesson: Yttrandefriheten går före Nato-medlemskap
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson betonar vikten av att skydda yttrandefriheten och att inte ge vika för hot och utpressning från den muslimska världen, även om detta skulle leda till försenat eller uteblivet NATO-medlemskap.
Åkesson anser att angripa problemet med koranbränning genom att ändra ordningslagen, så att allmänna sammankomster skulle kunna stoppas av polisen med hänvisning till säkerhetshot mot Sverige, är problematiskt.
– Låt oss säga att vi har en judisk allmän sammankomst i centrala Stockholm – och nazister väljer att bombhota den, väldigt konkreta hot. Ska vi då inte låta dem genomföra den demonstrationen, därför att det finns ett allvarlig hot om terrordåd? Det blir ju absurt, säger han, säger Åkesson i SVT Agenda.
Jimmie Åkesson tror inte att eftergifter är rätt väg att gå för att bemöta islamister, utan att det bara skulle leda till fler krav i olika former.
– Det är nog ingen som inbillar sig att de aktörer som är arga på Sverige skulle nöja sig med att vi ändrar i ordningslagen, sa SD: ledare därpå i SVT.
Det skulle vara bättre att sätta ner foten och säga att i Sverige har vi yttrandefrihet och att vi inte ska ge efter för hot och utpressning även om detta leder till uteblivet eller försenat Nato-medlemskap.
– Du kan inte förhandla med vare sig en ”turkisk semidiktator” eller någon annan regim på det sättet, de kommer bara ställa nya krav och nya krav och nya krav. Det fungerar inte, utan vi måste ändå stå upp för det som vi vill skydda, säger Åkesson och fortsätter:
Han anser också att inskränkningar av yttrandefriheten skulle strida mot syftet att gå med i Nato, då medlemskapet är till för att skydda just den fria världen efter andra världskriget.
– Alltså att gå med i Nato handlar ju om att kunna skydda och garantera säkerhet för svenska medborgare, men det handlar ju också om att skydda vårt öppna samhälle och den demokrati som vi har slagits för i generationer för att bygga upp. Att då inskränka demokratin för att kunna gå med i Nato, det är ju väldigt paradoxalt.