Prenumerera
Prenumerera

Familjen Sassoon på Jewish Museum

Uppe på 92:a gatan East Side på Femte Avenyn på Manhatten ligger Jeweish Museum. 3 mars i år öppnade en utställning med namnet  The Sassoons och den handlar om en familje- eller snarare släkthistoria i fyra generationer av societetslejon, militärer och mecenater.

Framgångssagan började med David Sassoon på tidigt 1830-talet flyttade till Mumbai i Brittiska Indien och där börjar bygga upp sin förmögenhet genom handel med opium. Han kontrollerade i mitten av 1800-talet 80 % av opiumhandel i Kina.Utställningen belyser familjen Sassoons banbrytande roll inom handel, konstsamling, som mecenater för arkitektur och konst och medborgerligt engagemang från tidigt 1800-tal genom andra världskriget genom över 120 verk – målningar, dekorativ konst, upplysta manuskript och judaica – samlade av familjemedlemmar och lånat från många privata och offentliga samlingar.