Prenumerera
Prenumerera

Jim och Maria kommunicerar med spöken inför tusentals följare

Tidigt på torsdagsmorgonen kom spökjägarna Jim och Maria Bruksås hem efter att ha undersökt spökjägarna LaxTons museum i Borås. Jim och Maria är näst störst bland svenska spökjägare på sociala medier där de i flera år försökt kommunicera med döda människor och göra andliga utredningar i hemsökta miljöer.

– När man gör en utredning och man kommer till ett ställe är det lite som ett lotteri. Ena gången så kan det hända jättemycket när man är på plats – exempelvis att man ser något som rör på sig eller att man hör fotsteg. Nästa gång händer kanske ingenting. Energierna väljer hur de vill kommunicera och man måste visa respekt. Vi kan inte reta upp dem, säger Jim till Svenska Morgonbladet.

Med hjälp av radioliknande apparater och censorer hävdar han att de kan kommunicera med bortgångna människor och, om de har otur, även demoner. På LaxTons museum med hemsökta objekt gav utrustningen så tydliga utslag att duon var tvungna att stänga av dem.

– En del verktyg var vi tvungna att stänga av för energierna vägrade att backa. De är experter på att retas, leka med oss och dra ut på batterierna i våra verktyg. Om de inte vill att vi ska vara på plats så kan de göra allt för att sabotera, berättar Jim.

Vid frågan om det kan finnas några risker med att undersöka platser som anses vara hemsökta säger han att det kan göra det om det rör sig om ”demoniska energier”.

– Det finns ingen i hela världen som har kommit fram till vad det (demoniska energier) är. Det enda de har kommit fram till är att det inte är mänskligt. Det är lite som med exempelvis hemsökta dockkor som exempelvis Annabelle. Det finns två personer som har nuddat henne. En av dem dog inom 24h och den andra personen är grundaren till USA:s största spökgrupp Ghost Adventures.

– Han blev så besatt av dockan att han av misstag nuddade dockans arm med armbågen. När han var på väg hem hann han inte ens hoppa ut ur bilen när blixten slog ner en halv meter ifrån honom.Jim och Maria skulle själv få ”lillasystern” till Annabelle levererad till sig. Jim berättar emellertid om hur personen som skulle hämta dockan från USA till Sverige blev misshandlad och rånad på vägen. Dockan gick i kras under den misslyckade leveransen och kunde således aldrig tas emot av spökjägarna.

– Jag vet inte hur det kom sig men jag kan tänka mig att det har med dockan att göra, säger Jim om händelsen.

Med hjälp av den så kallade Spiritboxen eller Ghostradion, som den också kallas, hävdar spökjägare att de kan kommunicera med människor på den andra sidan. Under Jim och Marias utredningar har de ofta fått höra att andarna tycker att det är kallt och ibland att de tycker att det är varmt. Ofta är de ledsna och saknar sina anhöriga – inte minst om de har barn.

Det är dock inte bara människor som Jim säger sig ha varit i kontakt med utan även demoniska energier. När paret Bruksås gifte sig på Salsta slott i Uppland blev Jim riven på ryggen när han stod vid entrén – på ett ställe där han omöjligen hade kunnat nå själv.

Jim och Marias Facebook-grupp har 4000 medlemmar. De har dessutom en stark närvaro på TikTok och YouTube. De samarbetar även med en annan grupp vid namn Andligt och paranormalt som grundades av Lina Trolin och Evelina Sjöström.

Under måndagen besökte spökjägarna även det omtalade barnmördarkorset utanför Ödeshög i Östergötland och Svenska Morgonbladet fick lov att intervjua paret live via Instagram innan deras nya äventyre började.

Barnmördarkorset är beläget vid en husgrund och ett stort träd. I slutet av 1800-talet uppges en kvinna vid namn Anna Stina Samuelsdotter ha bott i huset vid trädet. Anna var prostituerad och enligt sägnen blev hon gravid flertalet gånger och hängde sina barn i trädet.

Besökare vid platsen vittnar om paranormala aktiviteter som exempelvis ”öronbedövande barnskrik” och ljusklot som försvunnit ut i skogen.

@ghosthuntsweden from a haunted place we visit #ghostcaughtoncamera #spirits #demons #hauntedhouse #ghosts #paranormal #paranormalactivity ♬ originalljud – GhostHuntSweden