Prenumerera
Prenumerera

Kasselstrand: ”Ser ingen som helst poäng med Sveriges ambassad i Irak”

Heta diskussioner har väckts i samband med den senaste tidens koranbränningar. I Bagdad satte arga demonstranter eld på den svenska ambassaden natten till idag och nu har Irak förbjudit alla affärer med svenska företag. Svenska Morgonbladet har talat med AFS partiledare, Gustav Kasselstrand om situationen.

Irak hotar med att bryta sina diplomatiska band till Sverige om koranen bränns igen. Demonstranter i Sverige kommer dock utan problem att få tillstånd att bränna koranen igen om de vill.

Svenska Morgonbladet har talat med det nationalkonservativa partiet Alternativ för Sveriges partiledare, Gustav Kasselstrand, för att fråga om han tror att Sverige hade kunnat agera annorlunda.– Jag tror att det enda som lugnar situationen är att Sverige inför hädelselagar som förbjuder kritik och hån mot islam. Regeringen kommer sannolikt gå vidare med förbud mot koranbränningar, men frågan är om det är tillräckligt, säger Kasselstrand.

– Den muslimska världen är rasande och kommer inte godkänna att koranen fortfarande kan slängas i marken, att man får avbilda Mohammed i satirteckningar eller att islam kritiseras på andra sätt. Risken för framtida upplopp är överhängande. Frågan är varför Sverige överhuvudtaget ska ha en ambassad i Irak. Jag ser ingen som helst poäng med det, markerar han som viktig avslutande kommentar.

Alternativ för Sverige är i grunden inget anti-jihadistiskt parti. De respekterar islam i de delar av världen där islam har en historisk och kulturell förankring medan de vill att länder med lång kristen tradition, som Sverige, förblir kristna. Det är beblandningen av kulturer som partiet ifrågasätter och menar att integreringen av olika kulturer och religioner är vad som skapar det sociala kaos som växer fram i västvärlden.