Prenumerera
Prenumerera

Turkiet säger ja till Sveriges Nato-ansökan – gör upp om sex punkter

Turkiet kommer att ratificera Sveriges Nato-ansökan. Nyheterna kommer efter ett möte mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Natos generaldirektör Jens Stoltenberg.

Diskussionen om ett svenskt Nato-medlemskap är avslutad. Ankara kommer tillslut att ratificera Sveriges ansökan i utbyte mot att européerna inleder förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap.

Natos generaldirektör, Jens Stoltenberg, refererar till uppgörelsen som historisk.

– Att fullfölja Sveriges anslutning till Nato är ett historiskt steg som gynnar säkerheten för alla Natoallierade vid denna kritiska tidpunkt. Det gör oss alla starkare och säkrare.

Ulf Kristersson uppger att han är väldigt glad över att de tre ledarna har kunnat skaka hand.

Det är emellertid inte bara ett krav om förhandlingar kring ett turkiskt EU-medlemskap som råder. Sverige förbinder sig till sex olika punkter, enligt ett pressmeddelande på Natos hemsida:



  1. Sverige har utökat sin bekämpning mot grupper som är terroriststämplade i Turkiet, vilket blir en förändring av svensk grundlag i praktiken. Sverige har även återupptagit sin vapenexport till Turkiet – något som avtalades redan under Natos toppmöte i Madrid 2022.

2. Sverige kommer att samarbeta, enligt överenskommelsen från Madrid 2022. Enligt denna kommer länderna att inleda ett säkerhetssamarbete på ministernivå. Samarbetet refereras till som Security Compact och har som målsättning att bekämpa terrorism i olika former. Detta innebär att Sverige inte kommer att ge stöd till organisationer som exempelvis YPG och FETO.

3. Sverige och Turkiet är vidare överens om att bekämpningen av terroristorganisationer är ett långsiktigt samarbete.

4. Det får inte förekomma några sanktioner, restriktioner eller barriärer mot försvarshandling mellan de allierade länderna.

5. Sverige och Turkiet skriver under på att ett ekonomiskt samarbete inrättas i form av att de maximerar möjligheterna till handel och investeringar.

6. Slutligen kommer Sverige att stödja Turkiets försök att bli en del av den Europeiska unionen.

Exakt vilket datum Sverige kommer att bli en del av alliansen är oklart. Stoltenberg bekräftar att det rör sig om ett tydligt åtagande och kommer att Ankara kommer att lösa ratificera ansökan så snart som möjligt.