Prenumerera
Prenumerera
Ulf Kristersson - invandrare
By European People's Party - EPP Summit, 22 March 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73026242 / By Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74747096

Svantesson markerar mot Ulf i mail till alla medlemmar: ”Sänkta skatter är moderat politik”

Här om dagen meddelande Elisabeth Svantesson att inflationen och stigande räntor gör att den svenska ekonomin och även då de statliga finanserna hamnar i ett väldigt osäkerhet läge.

Ulf Kristersson har följaktligen sagt att det inte blir några breda skattesänkningar men satsning på välfärden. Men här får han nu mothugg internt. Det kan ha gått så långt att det finns en slitning mellan statsministern och finansminister Elisabet Svantesson.

För hon har gått ut och meddelat att regeringen kommer genomföra breda skattesänkningar redan till hösten.

– Hon behövde korrigera honom. Och det är det som Elisabeth säger som gäller, uppger en källa till Expresen.

Flera andra anonyma källor säger till Svenska Morgonbladet att relationen mellan finansministern och statsminister blir allt mer spänd när Kristersson, precis som Reinfeldt, försöker flytta partiet allt närmare mitten.

Ulf Kristersson har även den senaste tiden sagt att han vill backa stora vindkraftssatsningar och få ner mängden biltrafik i Sveriges stora städer. Han gör liknande kommentarer i sitt almedalstal, vilket tyder på att han rör sig mot mitten.Svantesson sänder dock ut andra signaler. Hon talar om blad annat ”effektiviserad välfärd” och skattesänkningar som motorn till tillväxt vid ett seminarium i Almedalen. Hon flaggar för att skattesänkningar kan komma redan i höst.

Finansministern har skickat ett mail till partiets 50 000 medlemmar som vidarebefordras till Svenska Morgonbladet. Där står det tydligt att ”Sänkta skatter är moderat politik”.

Enligt flera moderater som Svenska Morgonbladet talat med skulle Svantesson vinna striden om dessa frågor ställdes på spets vid en partikongress.

Finansminister markerar även mot bidragsberoendet på sin facebooksida igår.

”Det handlar också om att återupprätta arbetslinjen så att fler kan lämna bidragsberoende för egen försörjning.”