Prenumerera
Prenumerera
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seymour_Hersh_(3413572451)_(cropped).jpg#/media/File:Seymour_Hersh_(3413572451)_(cropped).jpg

Seymour Hersh: Hälften av världens befolkning är på Rysslands sida

”USA har förlorat så mycket trovärdighet internationellt över konflikten i Ukraina”, säger den Pulitzerprisvinnande journalisten Seymour Hersh.

– En majoritet av människorna globalt står på Rysslands sida i förhållande till konflikten med Ukraina, medan USA:s inflytande på den internationella arenan minskar, säger veteranjournalisten Seymour Hersh.

– Andelen, särskilt av de afrikanska och centralasiatiska och sydasiatiska länderna, som har förändrats från att vara pro-Amerika till att vara pro-Ryssland är egentligen ganska dramatisk, noterar han i en intervju med George Galloway, som publicerades på YouTube under söndagen.

– Mycket mer än hälften av världens befolkning stöder Ryssland i kriget och inte USA. Det har aldrig varit så här.

Washington har ”förlorat så mycket trovärdighet runt om i världen” under konflikten i Ukraina, sade den Pulitzerprisbelönta journalisten, som återvände till rampljuset i februari när han publicerade en bombrapport, där USA anklagades för att sabotera Nord Streams rörledningar. Washington avvisade rapporten som ”fullständigt falsk och fullständig fiktion.”

Enligt Hersh är ett exempel på avtagande USA:s inflytande närmandet mellan de tidigare ärkerivalerna Saudiarabien och Iran, som inleddes i mars.”Detta har hänt på grund av… av Ukraina och motvilja mot kriget” och var ett ”stort slag” för folket i Biden-administrationen, som ”hatar” Iran, sa han.

Som ett resultat av förbättringen av banden mellan Teheran och Riyadh, ”kommer vi att få en uppgörelse i Jemen som vi, i Amerika, aldrig skulle kunna få. Vi blir knuffade ut”, tillade 86-åringen.

Undersökningar visar att stödet för Washingtons engagemang i Ukraina minskar i USA eftersom människor blir allt mer oroliga för dess ekonomiska kostnader, sa Hersh.

– Amerika spenderade ungefär 140 miljarder dollar på det här kriget vid en tidpunkt då 15 miljoner amerikaner togs bort gratis sjukvård av denna administration. Jag menar vad som händer i Amerika, det här är bara upprörande, tillade han.

Journalisten uttryckte övertygelsen om att Ukrainas efterlängtade motoffensiv är ”dömd att misslyckas” eftersom alla Kievs militära enheter har olika utbildning, vapen och befälhavare och verkar oförmögna att samarbeta effektivt.

Seymour Hersh föddes år 1937 i Chicago, Illnois och är en amerikansk grävande journalist. Som tidigare nämnt skapade han ramaskri i media med sina slutsatser om sprängningarna vid Nord Stream. Han arbetade under många år för tidskriften The New Yorker och London Review of Books.