Studie: Korrelation mellan villaförorter och depression
Enligt forskning finns det ett tydligt samband mellan villaförorter och depression. Studien i fråga är publicerad i Science Advances och är gjord av svenska, finska och amerikanska forskare som har tagit hjälp av artificiell intelligens.
Studien som påvisar sambandet mellan depression och villaförorter är gjord mellan 1987-2017 – det vill säga under 30 års tid. Med hjälp av satellitbilder studerade forskarna all form av bebyggelse i Danmark. Bygderna delades in i kategorier baserat på byggnadernas höjd och täthet mellan varandra. Det visade sig att personer i villaområden var de som löpte högst risk för depression.
– Gemensamt för områdena med högre depressionsrisk är att det saknas natur i form av parker, skog och vatten, och att fastigheterna ligger glesare än de gör inne i städer. Ska man bygga för god mental hälsa behöver alltså inte förtäring vara negativt eftersom att det ökar möjligheten till social interaktion, däremot är närheten till öppna ytor med natur och vatten viktig, säger Stephan Barthel som är professor i miljövetenskap och vetenskaplig ledare för Hållbar stadsutveckling vid högskolan i Gävle.
Forskarna har även tagit vanliga faktorer till depression i beaktande som exempelvis att det gått i arv i släkten eller att personen har ekonomiska besvär. När man tagit bort alla dessa faktorer är det, enligt Karl Samuelsson som är doktor i miljövetenskap vid högskolan i Gävle, tydligt att områden med hög andel depressioner är mer monotona och saknar mötesplatser samt gröna områden.
– Studien ger inget stöd för fortsatt utbyggnad av bilberoende förorter med småhusbebyggelse, säger Samuelsson vidare.