Prenumerera
Prenumerera
Neger - hyresrättsföreningen Gävle
Av Sebastian F - Eget arbete, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2366391

Högsta hyreshöjningarna på 30 år

De största hyreshöjningarna på 30 år har ägt rum, säger Hyresgästföreningen.

Näst intill 1,1 miljoner hushåll kommer att få erfara hyreshöjningar. Erik Elmgren är Hyresgästsföreningens förbundschef och menar att höjningen är rimlig. Samtidigt har många medlemmar haft det svårt ekonomiskt.

– Det är ju inte bara hyrorna som går upp. Det är hög inflation. Det är höga matpriser. Det är en levnadskostnadskris, säger Elmgren till TT.

– Det har varit en otroligt tuff och lång förhandlingsomgång.Fastighetsägarna inledde förhandlingar om hyreshöjningar på omkring 10% redan under hösten 2022. Syftet var att täcka sina egna ökade kostnader.

Thomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna, säger att vi har ett system där de båda parterna inte är jämbördiga. När priserna höjs åker hyresvärdarna på stora ekonomiska smällar som hyresgästerna slipper, förklarar han.

Elmgren tror att förhandlingarna som kommer att äga rum gällande nästa års hyreshöjningar kommer att gå bättre.

– Vi tror ändå att bilden kommer att ljusna, avslutar han.