Prenumerera
Prenumerera
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Wilferd_Madelung_2006_May.jpg#/media/File:Wilferd_Madelung_2006_May.jpg

Professorn i islamiska studier avliden

Den framstående professorn i islamiska studier, Wilferd Madelung, gick bort den 9 maj 2023.

Wilfred Madelung, professor i islamiska studier, föddes den 26 december 1930 i Stuttgart, Tyskland. Han avslutade sin grund- och gymnasieutbildning där och flyttade sedan till Kairos universitet, där han tog sin B.A. i islamisk historia och litteratur 1953.

Han fortsatte sin högre utbildning i Tyskland och doktorerade i islamiska studier från universitetet i Hamburg 1957. Hans avhandling handledes av tyska islamforskare R. Strothmann och B. Spuler. Han arbetade som kulturattaché för Västtyskland i Bagdad i tre år (1958 – 1960) och ägnade sedan sitt akademiska liv åt islamiska studier.

Han har i hög grad bidragit till att främja kunskapen om islamisk tanke och historia, särskilt Shia, genom att skriva och redigera cirka 200 böcker och artiklar i forskningstidskrifter och uppslagsverk och granska och introducera 160 böcker. Hans verk täcker en rad ämnen som teologi, historia, fiqh, skolor och sekter, biografier och bibliografier. Några av hans verk har översatts till persiska.

Ett av hans viktiga arbeten är “The Succession to Muhammad (s)”, som stödersupports the Shias åsikt om den som borde ha efterträtt Profeten(saw)). Han är den främste introduktören av Shia i Västvärlden .Han undersökte också hur tidigare profeter valde sina efterträdare, vanligtvis bland sina anhöriga. Han menar att dessa verser antyder att den Helige Profeten(saw) var orolig över denna fråga och ville utse någon från sin familj till sin efterträdare, men han dog oväntat innan han kunde göra det.

“Religious Trends in Early Islamic Iran”, “Religious and Ethnic Movements in Medieval Islam”, “An Ismaili Heresiography”, “The Advent of the Fatimids: A Contemporary Shi’i Witness”, och “Religious School and Sects in Medieval Islam” är några av hans viktiga verk. 

Han var docent (1966–68) och sedan professor i islamisk historia från 1969 till 1978 vid University of Chicago innan han verkade som professor i arabiska vid University of Oxford från 1978 till 1998.

Ett av hans huvudverk är ”The Succession to Muhammad (s)”, som stödjer den shiamuslimska synen på vem som skulle ha efterträtt Den Heliga Profeten (s). Han har också introducerat shia i västvärlden.

I sin bok diskuterar Madelung det Koranska perspektivet på Profetens(saw) efterträdare. Han hävdar att Koranen inte har en tydlig vers i denna fråga, men den har många rekommendationer för att ta hand om profetens familj och släktingar.