Debatten om surrogatmödraskap – ”utnyttjande”
Vice ordförande i Kvinnliga läkares förening, Agnes Andreason, tar del i debatten om surrogatmödraskap. Enligt henne ska inte någon behöva ta risken för att en annan person inte kan få barn.
– I värsta fall kan en graviditet och förlossning leda till att man dör, vilket händer åtta-tio kvinnor i Sverige varje år. Du kan inte lägga den risken på en annan människa bara för att du ska få ett genetiskt barn, säger Agnes Andreason som är vice ordförande i Kvinnliga läkares förening till SvD.
Andreason är även kritisk till argumentet om att en legalisering av altruistiskt surrogatmödraskap skulle minska antalet surrogater utomlands.
– I länder som har legaliserat altruistiskt surrogatmödraskap ökar snarare antalet som reser utomlands för kommersiella surrogatmödraskap. I Storbrittanien har till exempel den internationella surrogathandeln vuxit, eftersom det visat sig att kvinnor inte står på kö för att bli surrogatmödrar. Då väljer många istället att vända sig utomlands, till stor del för att de då får mer kontroll till skillnad från i altruiska sammanhang.
Agnes Anderson menar att industrin är ett utnyttjande av en annan människas kropp. Helena Olofsdotter Stensöta är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet med fokus på genus och etik. Hon menar däremot att vi inte vet vad kvinnor i Sverige anser om frågan.
– Vad gäller andra sexualpolitiska frågor som abort är kvinnor i regel för att man ska få bestämma själv, vilket skulle kunna vara fallet även här, säger Stensöta.
I fjol fick Moderaterna ut med en video där de kampanjade för frågan. ”Jag kan bära ditt barn”, sa ett antal kvinnor i videon. Även Centerpartiet och Liberalerna vill se en legalisering i frågan.
Vad gäller övriga partier vill Miljöpartiet utreda saken medan resterande partiet är emot en legalisering av altruistiskt surrogatmödraskap.