Prenumerera
Prenumerera

Heta partiledardebatten – Stenevi: ”homofobiskt”

Under söndagens partiledardebatt kritiserade SD:s Jimmie Åkesson att sagostunder för barn med HBTQ-profiler som ”Skamlös vinhora” finansieras med skattemedel. Debatten hettade till och Miljöpartiets Märta Stenevi anklagar Åkesson för att vara homofob.

Åkesson kritiserade finansieringen av sagostunder för barn tillsammans med drag queens. När han refererar till ett av initiativen som ”vansinnigt” hettar Märta Stenevi (MP) till.

– Att du inte gillar drag är väl helt okej och upp till dig men däremot att du tycker att du ska bestämma vad andra ska se för kultur är helt fel.

Åkesson menar, i sin tur, att han inte vill reglera vad som ska vara tillåtet att konsumera men att han inte vill att den typen av initiativ finansieras med skattemedel.Replikerna går så långt att Stenevi anklagar Åkesson för att föra sig med ”homofobiskt dravel”.

Även Johan Persson (L) kritiserar Sverigedemokraternas linje i frågan. Han menar att det bör vara upp till biblioteket att bestämma.

Vidare hävdar Socialdemokraternas Magdalena Andersson att Jimmie Åkesson följer ”Viktor Orbáns handbok” där man vill ”ge sig på HBTQI-personer”.

I samband med Anderssons kommentar reagerar statsminister Ulf Kristersson (M) och menar att det är farligt att antyda att den andra sidan är anti-demokratisk.

– Det här med att hela tiden antyda att den andra sidan egentligen vill utrota demokratin, lek inte med den elden – den är farlig. Då kommer vi få människor i Sverige som tror att vi inte löser riktiga sakliga problem utan bara kastar förolämpningar på varandra.