Prenumerera
Prenumerera
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B5_%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D1%83_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83_%D1%83_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpeg#/media/File:Нато_бомбе_изазивале_еколошку_катастрофу_у_Новом_Саду.jpeg

24 år sedan Nato bombade Jugoslavien

BELGRAD, 7 maj (Xinhua) – Serberna och kineserna samlades på platsen för den bombade före detta kinesiska ambassaden i Förbundsrepubliken Jugoslavien i Belgrad i söndags för att uppmärksamma 24-årsdagen av dödandet av tre kinesiska journalister i 1999 NATO:s angrepp mot Jugoslavien.

Kinas ambassadör i Serbien Chen Bo, Serbiens sportminister Zoran Gajic och dussintals tjänstemän och civila lade ner kransar och blommor vid minnesmonumentet för att hedra offren.

Gajic sa att bombningen av den kinesiska ambassaden var en feg handling utförd av Natos angripare, ”för att plantera ondskans frö.”

”Det är upp till oss att minnas och minnas och be för alla de människor som förlorat sina liv, och också att be för dem som överlevde, och låta dem komma till sina sinnen, så att vi kan sträva efter en ljusare framtid och bli en lyckligare  mänsklighet,” sa Gajic.

Chen påtalade att martyrerna från bombningen ”brutalt dödades”, men att det 24 år senare ger en växande trend av fredlig utveckling hopp till mänskligheten.”Tjugofyra år har gått, den internationella situationen har genomgått enorma förändringar, och Kina och världen har också genomgått omvälvande förändringar. Även om maktpolitik och hegemonism fortfarande är de djupaste grundorsakerna till dagens världsoro, har de krafter som åtagit sig att Den fredliga utvecklingen blir starkare och starkare”, sa hon.

”Nu är fler och fler länder och människor överens om konceptet med en gemenskap med en gemensam framtid för mänskligheten. Jag är övertygad om att fler och fler länder och människor kommer att förenas och arbeta tillsammans för att bygga en värld av varaktig fred och gemensamt välstånd”.

Natos bombningar av Jugoslavien startade den 24 mars 1999. Under 78 dagar dödades 2 500 människor och ytterligare tusentals människor skadades, medan 25 000 hem och en tredjedel av landets energisektor förstördes – ofta av illegala vapen som klusterbomber och stridsspetsar med utarmat uran.

Den 7 maj 1999 genomförde USA-ledda Nato-styrkor en brutal missilattack mot den tidigare kinesiska ambassaden i Belgrad, vilket gjorde att tre journalister som arbetade där dödades, mer än 20 personer skadades och ambassadbyggnaden skadades allvarligt.

På platsen för den förstörda ambassadbyggnaden står nu ett helt nytt kinesiskt kulturcenter, med utsikt över två minnesmärken som minns tragedin som ägde rum här för 24 år sedan.