Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Markus Andersson: Allt gott i världen kommer från Sverige

”Allt gott i världen kommer från Sverige!” Det menade universalgeniet Olof Rudbeck. Och tankeströmningarna under stormaktstiden gick säkert i den andan, väsensskilda från dagens ändlösa klagan och kverulerande på sociala medier och i folkmun. Ändå är det färre som svälter, fryser och dör i fattigdomsrelaterade sjukdomar. Vi har glömt att uppskatta vad vi har och även allt stort som vårt land besitter.

”Vi är ett litet folk, men vi har ett stort land att bo i. Se på Europakartan! Vårt land brer vid ut sig i världsdelen” skrev Vilhelm Moberg. Ja, vi är det fjärde största landet i Europa, men ändå envisas dagens mentalt kuvade svenskar med att tala om ”lilla Sverige”.

Precis hemkommen från en resa med bil till Paris och hem igen. En resa genom tätbefolkade trånga länder där det kostar pengar att gå på toaletten, var man än stannar för att rasta. Länder där det finns minimalt med luftiga rastplatser med frisk luft. Där man till och med ibland behöver en QR-kod för att få kissa (sic!).

I Sverige finns 100 000 sjöar och ännu fler bäckar och åar, flertalet med friskt och rent vatten. I de flesta av dem kan man bada. Attityden till kroppen är betydligt mindre överspänd i Sverige än i många länder, därför kan du i stort sätt även bada naken i vilken skogssjö som helst. Sveriges natur är dramatisk med stora delvis vildvuxna skogar, berg, och enorma stenbumlingar som jättar en gång i tiden slängde dit.

Enligt allemansrätten kan du vandra precis var du vill i vårt land, men givetvis inte över odlade åkrar och i folks trädgårdar. Men var helst annars kan du sätta upp ett tält, göra upp en eld och fortsätta din vandring nästa dag. Du kan plocka tonvis med bär och svamp i hela landet. I fjällen finns en gammal tradition som säger att alla har rätt att ta sig en matfisk, alltså även på reglerade vatten där särskilda fiskekort gäller eller där bara samer får fiska. I många stora vatten kan du fiska fritt utan att ens inneha ett fiskekort. Vårt land erbjuder så mycket möjlighet till friluftsliv att en livstid inte räcker till för att göra och upptäcka allt; vandringar, skridsko- och skidturer under himmelens frihet, fiske, jakt, klättringar, segling, paddling, med mera, med mera.I tio av Europas länder finns något så ohyggligt som arvs- och gåvoskatt. Sverige är inte ett av dem, men Spanien, som många svenskar idealiserar, har fruktansvärda skatter kring arv och gåvor. Detta gäller även svenskar som äger fastigheter i Spanien och önskar ge dem i arv till sina barn.

”Vårt land brer vid ut sig i världsdelen. Men vi är de få, de ensamma stugornas folk, och även om vi numera delvis bor i städer så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor. I ensamheten i stora ödsliga skogar har svensk folksjäl danats genom tusendena år. Brottningen med stenen och stubben när åkern bröts har gett oss krafter, andliga och kroppsliga. Och starkt motstånd utvecklar starka krafter. Så har detta lands skog och mark präglat oss, givit oss det egnaste, upprinnelsens källa till vår folkkyrka, den ensamme skogsbons stolthet och frihetssinne och den sege odlarens uthållighet. Det verkligt svenska är sålunda ursprunget – vår växtplats.” fortsatte Vilhelm Moberg.

Jag skulle också vilja tillägga att den hårda kampen mot elementen i en vild och sträng natur skapat ett synnerligen kreativt folk. Idag är Sverige en spjutspetsnation inom till exempel IT och medicinsk forskning. Alternativmedia sägs vara störst i världen i förhållande till folkmängd. Vi har en rik fauna, till och med huvudstaden är full av djurliv. Under den påstådda pandemin utmärkte sig Sverige för en relativt sund attityd. Människor i Sydeuropa flydde hit för att undkomma de vansinniga och extremt människofientliga drakoniska påbuden. I Sverige bor i genomsnitt 26 personer på kvadratkilometer. Inom EU är befolkningstätheten i genomsnitt 117 invånare per kvadratkilometer. Vi bor alltså ett i ett av Europas mest glesbefolkade länder. Priserna på fastigheter i obygderna är fortfarande relativt låga.

Det betyder att man inte behöver vara rik för att kunna unna sig den ovärderliga lyxen att koppla av och eller leva i den friska naturen. Maten, det hårda råg- och havrebaserade brödet, det mjuka rubusta rågbrödet, alla fantastiska råvaror, rotfrukter, strömming, abborrar, gös, vilt, bär och svamp från skogarna. Ja, den som misslyckas i köket med dessa läckerheter ska inte sätta sin fot där. Seden har vi mer vardagliga rätter, som den lätt rökta falukorven med pepparrotssås och pressad potatis, strömmingsflundror, pepparrotsgädda, rårakor och raggmunk. Till frukost; havregrynsgröt med rårörda blåbär eller lingon och ett par ägg är flerfaldigt överlägset den franska söta giffeln med en kopp espresso. Färskvattnet. På landsbygden i mina trakter sägs det att folk med egen grävd brunn tänker mer självständigt. Att ha egen brunn är vanligt i Sverige på landsbygden men reglerat och mer ovanligt i många länder. Kranvattnet är också skapligt och har inte den stank av kemikalier man känner i många länder. Det är verkligen hög tid att vi inser allt vi har, vilket fantastiskt land vi bor i, bejakar, skyddar och förvaltar det!

Krönikör Markus Andersson