Prenumerera
Prenumerera
al-Hasakah, Syrien

USA plundrar olja via illegal väg i Syrien

Invånarna i staden Yaroubieh, i den extrema nordöstra delen av Syrien, fördömer de amerikanska styrkorna som är illegalt närvarande i denna arabiska nation för deras pågående plundring från oljefält.

Källorna, citerade av den nationella nyhetsbyrån SANA, påpekade att en karavan med 77 fordon, inklusive 32 tankbilar lastade med råolja, lämnade oljefälten i den nordöstra provinsen Hasakah och korsade den irakiska gränsen genom den illegala korsningen av Al-Walid.

Kolumnen vaktades, liksom vid tidigare tillfällen, av beväpnade medlemmar av de så kallade Syrian Democratic Forces (SDF), en illegal grupp finansierad och sponsrad av Washington.Denna plundring pågår medan  Syrien står inför en humanitär katastrof orsakad av de senaste jordbävningarna och mitt i en brist på oljebiprodukter på grund av USA:s ockupation av områden som innehåller mer än 90 procent av landets kolvätefyndigheter.

Före kriget 2011, Syrien producerade mer än 380 000 fat råolja om dagen, men denna siffra reducerades till endast 80 000 fat, varav 66 000 är plundras av amerikanska ockupationstrupper.

Det syriska utrikesdepartementet avslöjade nyligen att förlusterna inom oljesektorn uppgick till 105 miljarder dollar, medan 235 arbetare inom sektorn har dödats, 46 skadats och 112 är fortfarande saknade efter att ha kidnappats.