Prenumerera
Prenumerera
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lennart_Matikainen_in_2019_(4_av_4).jpg#/media/Fil:Lennart_Matikainen_in_2019_(4_av_4).jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lennart_Matikainen_in_2019_(4_av_4).jpg#/media/Fil:Lennart_Matikainen_in_2019_(4_av_4).jpg

AfS-profilen Lennart Matikainen om ekonomiska krisen: ”En väckarklocka”

Frågor kring inflation och den ekonomiska krisen har sedan en tid tillbaka varit på tapeten. Den svenska regeringen verkar ha tappar allt mer förtroende medan de oppositionella partierna växer medlemsmässigt i denna kris, däribland det nationalkonservativa partiet Alternativ för Sverige (AfS) som hade 3 400 medlemmar vid nyåret.

Lennart Matikainen har en lång och mångfacetterad bakgrund inom både etablissemanget och den alternativa medierörelsen. Idag är han bland annat aktiv, som ledamot i kyrkomötet (Svenska kyrkans riksdag), Alternativ för Sverige. AfS är kända för att driva frågan om massåtervandring av icke assimilerande invandrargrupper i Sverige.

Den ekonomiska krisen och inflationen verka ha bitit sig fast och därför väljer Svenska Morgonbladet att se vad AfS-profiler har att säga om saken. I vintras fick partiledaren Gustav Kasselstrand möjlighet att förklarar vad han tror ligger bakom elkrisen i Sverige.

Lennart Matikainen ger en bild av ett system som, enligt honom, fungerar allt sämre och en regering som givit vallöften kring det ekonomiska som de aldrig höll.

– Samhället är uppbyggt på så vis att några ska tjäna pengar medan resten ska betala. Vi har ett digitalt system, konstaterar han.

“Vi har politiker som alltid klarar sig…de behöver aldrig tänka på sin egen ekonomi. Det finns därför en avsaknad av empati, och i riksdagsdebatten finns det väldigt mycket anklagelser som slängs fram och tillbaka”. Han menar att en pajkastningskultur styr fokuset ifrån de frågor som skulle behöva lösas för att stabilisera landets ekonomi och den sociala situation som delvis är ett resultat utav hög arbetslöshet och skenande priser.Vidare påtalar Lennart Matikainen att Sverige skulle behöva snabbare åtgärder för att dämpa den kostnadskris som nu driver på inflationen. Drivmedels – och energipriserna är motorn bakom dessa kraftiga prisuppgångar, menar han, även om energipriserna går upp och ner. “EU har sagt att vi kan släppa reduktionsplikten”, förklarar Lennart. Men ändå tar inte våra politiker det beslutet, för att sänka drivmedelspriserna, förklarar AfS profilen för oss.

“Politikerna sviker sina vallöften. Man leker att det bara har gått 100 dagar, men när det brinner så måste man skicka ut brandkåren direkt…vi behöver snabba insatser”, konstaterar han och poängterar att en total slopning av drivmedelsskatten hade varit et bra första steg. AfS drev just den frågan i valrörelsen 2022.

Samtidigt tror Matikainen att den ekonomiska krisen kan bli en ”väckarklocka” för vissa delar av befolkningen i Sverige.

“Just det här med elpriset har varit det första…nu ska vi ha äkta elpriser och känna att det äntligen händer, men det finns ett dubbelspel. Vi ser att folk som levt på gränsen till att de klarar sin ekonomi känner att de är fattiga. Jag vet folk som fått låna pengar av släktingar för att kunna betala sina elräkningar”, berättar han.

Men restauranger och uteserveringar är fulla – folk skålar på som vanligt. Det finns en förnekelse av att saker är dåliga och hoppas att fortsatta elåterbäringar löser problemet”.

Han konstaterar avslutningsvis att det finns en övertro till att politikerna oh makthavarna alltid vill oss väl. Just därför anser han att det är viktig att krisen och dess politiska orsaker verkligen synas utav alternativmedia.