Prenumerera
Prenumerera
https://en.wikipedia.org/wiki/Jes%C3%BAs_Requejo_San_Rom%C3%A1n#/media/File:Jes%C3%BAs_Requejo_y_San_Rom%C3%A1n.png

Trons martyrer: Jesús Requejo

Jesús Requejo y San Román (22 februari 1880 – 16 augusti 1936) var en spansk katolik militant, samhällsteoretiker och politiker; den katolska kyrkan har

förklarat honom som en martyr och en helgonkandidat. Han var lokalt känd i provinserna Zamora och Toledo för sin verksamhet inom utbildning, välgörenhet och jordbrukssyndikalism. Hans nyckelverk, Principios de Orientación Social, fick ett visst genomslag bland spanska katolska intellektuella i mitten av 1930-talet. Politiskt utvecklades han från mitten-vänster till traditionalism:

Han stödde carlisterna och var 1936 deputerad för carlisterna i Cortes.



I Cortes gick han in i kommissioner för budget, rättvisa och offentlig utbildning, men han tog ordet även under plenarsammanträderna. Rugejo kämpade för katolska rättigheter att offentligt bekänna sin tro och protestera mot Fokfrontens lagar mot religiösa och ordnar och katolska skolor. Det var detta som beseglade hans öde.

Enligt vissa uppgifter kunde Requejo lätt ha gömt sig eller rymt utomlands, men eftersom han ansåg sig vara en rättvis man som inte skadade någon och arbetade för allmänt bästa såg han ingen anledning att fly och tackade nej till ett relaterat erbjudande. Men i slutet av juli greps både Requejo och hans son av lokal milis och placerades i ett franciskanerkloster, som förvandlades till ett provisoriskt fängelse

Under cirka 3 veckor fick hans fru ge dem mat; vissa författare hävdar att de misshandlades och torterades. I mitten av augusti togs Requejos ut ur fängelset och transporterades mot Toledo, men deras resa slutade i Los Yébenes. Först knöts de till ett vattenhjul  i floden Algodor; sedan fick de händerna avhuggna. Medan de sköts ropade Requejos ”¡Viva Cristo Rey!” De begravdes i en gemensam grav.

I början av 2000-talet började Toledo ärkebiskopsämbete att samla in data som kan leda till helgonförklaring av katoliker som dödats i stiftet under inbördeskriget; både Jesús Requejo och Antonio Requejo var bland dessa undersökta. Den så kallade Causa Toletana-saken, som omfattar 464 namn, ställdes formellt inför Vatikankongregationen för de heligas sak, som 2003 förklarade alla dessa listade – inklusive Requejos – Guds tjänare.