Prenumerera
Prenumerera
Av President.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118235878

Turkiet godkänner Finlands Nato-ansökan

Nu säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ja till Finlands Nato-ansökan, meddelar han på en gemensam pressträff med den finske presidenten Sauli Niinistö. Enligt Niinistö är det ”väldigt viktigt för hela Finland”.

Det var under torsdagen som Finlands president och utrikesminister begav sig till Ankara för att föra diskussioner om landets Nato-ansökan. Det turkiska parlamentet måste fortfarande klubba igenom beslutet, men Erdogan har redan meddelat att han hoppas att detta kan ske innan det turkiska valet den 14 maj, skriver SVT.Ungern, som är det sista landet som måste godkänna Finlands medlemskap, kan komma att godkänna ansökan redan den 27 mars. Samtidigt påpekar Niinistö att Finlands medlemskap i alliansen ”inte är komplett utan Sverige”.

Erdogan meddelade under pressträffen att han fortfarande inte upplever att Sverige har levt upp till de avtal som tecknades mellan länderna i fjol. För att Finland ska kunna gå med i Nato behövs även ett godkännande från Ungerns håll.