Prenumerera
Prenumerera
Av Jorchr - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42576789

Försvarsmakten redan förberedda på Nato-medlemskap

Sverige väntar fortsättningsvis på att Ungern och Turkiet ska godkänna regeringens Nato-ansökan. Försvarsmakten är dock redan förberedda på att bli en del av alliansen, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Arbetet för att anpassa sig till ett potentiellt Nato-medlemskap har pågått sedan i somras. Det omfattar hela 10 områden, som exempelvis bemanning, ledningsstödsystem, luftförsvar och andra förmågor som Nato kan tänkas behöva.

”Vi är redo och inom vissa områden skulle vi kunna gå in idag och stödja den avskräckningsförmåga som Nato har och behöver”, säger Bydén i en intervju med SVT.

Trots att Försvarsmakten har kommit långt återstår dock flera år av utvecklingsarbete. Däremot uppfyller Sverige redan grundkraven.

”De delar som vi inte kunnat förbereda, det som ligger inom ramen för den skarpa planeringen, det har vi kvar tills vi blir fullvärdiga medlemmar”, fortsätter överbefälhavaren.

Under torsdagen fick Sverige besök av den franske generalen Philippe Lavinge som kan bekräfta att Sverige uppfyller de grundkrav som Nato har.

”Generellt tar det tre år att integrera ett lands väpnade styrkor. För Sverige kommer det att ta mindre än ett år vilket är fantastiskt”, säger Lavinge till SVT.