Prenumerera
Prenumerera

Fördjupning: Den okände brodern Guardi

Antoni Gaudi föddes i staden Reus i Katalonien 1852, men kom verkligen att bli Barcelonas stora konstnär. Han studerade i unga år i Barcelona och fortsatte sedan att arbeta i staden. Han var bror till den mer kände konstnären Francesco Guardi.

En man som satte stort värde vid Antoni Gaudis talang och som blev hans mest betydelsefulla, enskilda gynnare var Eusebio Güell. Güell gav Antoni Gaudi i uppdrag att skapa ett helt samhälle; den fantastiska Güellparken i Barcelona.

Parken var egentligen tänkt som ett byggprojekt och resultatet är en mycket speciell park med unika former och med mycket mosaik. Eusebio Güell skänkte sedermera parken till Barcelona stad. Antoni Gaudi bodde själv i parken i 20 år och hans bostad finns kvar.