Prenumerera
Prenumerera
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:European_Central_Bank_-_building_under_construction_-_Frankfurt_-_Germany_-_14.jpg#/media/Fil:European_Central_Bank_-ECB-byggnaden I Frankfurt am main, Tyskland _building_under_construction_-_Frankfurt_-_Germany_-_14.jpg

Europeiska centralbanken höjer styrräntan

Den Europeiska centralbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter. Motiveringen till beslutet är att inflationen verkar förbli hög den kommande framtiden. I syfte att säkerställa att inflationen återgår till ett genomsnitt på 2,0 procent inom en rimlig tid väljer man därför att höja räntorna.

”Den ökade osäkerheten förstärker vikten av ett datorberoende tillvägagångssätt för EBC-rådets framtida räntebeslut. Dessa beslut kommer att avgöras av bedömningen av inkommande ekonomiska och finansiella data för inflationsutvecklingen, dynamiken i underliggande inflation och styrkan i den penningpolitiska transmissionen”, skriver ECB i ett pressmeddelande.De uppger även att de noggrant följer spänningarna på finansmarknaderna och står redo att agera vid behov. Enligt dem är euroområdets banksektor motståndskraftig, med starka kapital- och likviditetspositioner.

”Under alla omständigheter innehåller ECB-rådets penningpolitiska verktygslåda allt för att tillhandahålla likviditetsstöd till euroområdets finanssystem om så behövs och bevara en smidig transmission av penningpolitiken”, säger de vidare.