Prenumerera
Prenumerera
Av Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78925412

Patriark Kirill manar till skydd av kloster – ”repressivt mål”

Den Ryske patriarken Kirill uppmanar det internationella samfundet att skydda Kiev Pechersk Lavra-klostret, meddelar den ryska nyhetssajten. Enligt hans bedömning är de ukrainska myndigheternas ultimatum gentemot Lavra ”anmärkningsvärt på grund av avsaknaden av tillräcklig rättslig grund”.

Patriarken Kirin av Moskva uppmanade cheferna för lokala ortodoxa kyrkor, påven Franciskus, FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och andra religiösa ledare och representanter för internationella organisationer att ”anstränga sig alla möjliga ansträngningar” för att förhindra utvisningen av den ukrainska ortodoxa kyrkans prästerskap från Kiev Pechersk Lavra-klostret, meddelade Moskva-patriarkatet på sin hemsida i lördags.

”Det är beklagligt att, medan statens ledning i Ukraina förklarar sin anslutning till demokratiska normer, europeisk utvecklingsväg, skydd av mänskliga rättigheter och friheter, så kränks dessa rättigheter och friheter på det mest upprörande sätt idag”, sade patriarken.