Prenumerera
Prenumerera
031-733 31 00
031-733 31 00

Stor bolånesmäll väntar hushållen

Samtidigt som Riksbanken förbereder inför nya räntehöjningar oroar sig två tredjedelar av de svenskar med bundna lån för hur deras ekonomi ska gå ihop. Deras lån förfaller nämligen i år och somliga lever redan på sina besparingar.

När SVT intervjuade en familj i södra Stockholm berättade pappan i familjen, Asfaha Semere, att de redan måste använda av sig av sitt sparkapital. För fyra månader sedan löpte deras bundna bolån ut, och räntan blev plötsligt fyra gånger så hög.På bara nio månader har Riksbanken höjt styrräntan från 0 till 3,0 procent, och nu flaggar riksbankschef Erik Thedéen för nya höjningar. Redan i april kan räntan höjas med ytterligare 0,5 procentenheter, men vissa ekonomer tror till och med att höjningen kan komma att bli avsevärt högre än så.

Fredrik Söderqvist är ekonom på fackliga LO och berättar för SVT att hushållen är belånade med, i genomsnitt, cirka 200 procent av deras årliga disponibla inkomst. Han säger att vi står inför en ”otrevlig överraskning under årets lopp”.