Prenumerera
Prenumerera
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:President_Kais_Sa%C3%AFed.jpg#/media/Fil:President_Kais_Saïed.jpg

Tunisiens president: ”Invandring förändrar demografin”

Den tunisiske presidenten Kais Saied kritiseras efter att ha poängterat hur illegal invandring påverkar landets demografi. Saied refererade även till fenomenet, som innebär att ”horder” av migranter tar sig till landet illegalt, som en kriminell verksamhet. Enligt presidenten används mänskliga rättigheter som en ursäkt för att kunna kidnappa människor och begå brott – något han fått kritik för att ha uttalat under ett möte med landets nationella säkerhetsråd.

Framförallt är det människor från Subsahariska Afrika som tar sig till Tunisien. Enligt ledaren leder detta till ökad kriminalitet – inte minst gällande fall av våldsbrott. Vidare hävdar han att illegal invandring varit en ”kriminell verksamhet som påbörjades i början av det nuvarande århundradet med syfte att förändra Tunisiens demografi”. Detta rapporterar tidningen Le Figaro.Nu har ett antal grupper som verkar för migration kritiserat Kais Saied för hans uttalanden. En av kritikerna är Romdhane Ben Amor, talespersonen för det Tunisiska Forumet för Ekonomiska och Sociala Rättigheter som säger att presidenten uttalar sig rasistiskt, och jämför honom med ”liknande kampanjer i Europa”.

Andra icke-statliga organisationer i landet har, under den senaste tiden, hållit kampanjer för att motverka hatiska uttalanden, diskriminering och rasism mot invandrare. Med andra ord är åsikterna delade, men president Saied står fast vid sin invandringskritik.