Prenumerera
Prenumerera

Varannan ungdom: Vi kommer få det svårare än tidigare generationer

Näst intill varannan ungdom anser att framtiden ser mörk ut, rapporterar Ungdomsbarometern. Enligt rapporten tror 53 procent av de tillfrågade ungdomarna att deras generation kommer att få det svårare i jämfört med tidigare generationer. Vidare uppger en majoritet på 55 procent, för första gången, att samhället är på väg i fel riktning. Nära relationer blir allt viktigare för unga människor, i samband med deras farhågor, men familjebildning är inte att prioritera.

Antalet unga personer som känner sig hoppfulla inför framtiden minskar, med hela 10 procent sedan 2015, och då knappt varannan ungdom känner sig hoppfull. Ulrik Hoffman, VD på Ungdomsbarometern, kallar generation Z för en individualistisk generation.

– Generation Z är en individualistisk generation som har en ganska positiv bild av sin egen framtid även om den inte är lika positiv som tidigare. Men det är inte en generation som bara bryr sig om sig själva, det är uppenbart att de också oroar sig för samhället i stort, konstaterar han.

Vidare fördelar han att den mörkare synen på framtiden inte är någonting nytt.



– Den mörkare bilden av samhället är något vi har sett under de senaste åren och inte bara något som kommer av krig och inflation även om dessa faktorer stärker den redan pågående trenden, fortsätter Hoffman.

Konsumtion och pengar är också något som blivit allt viktigare för generation Z, varav 47 procent uppger att det allra viktigaste i dagsläget är ”att tjäna pengar”. År 2020 var det endast 36 procent av de tillfrågade ungdomarna som uppgav samma svar, vilket tyder på att ekonomin är en stressfaktor, skriver ungdomsbarometern. Ulrik Hoffman ser kopplingar mellan deltagarnas svar och samhällsproblem som exempelvis pandemin och ansträngningar i ekonomin.

– Pengar blir istället, precis som familj och vänner en form av trygghet där man vill skapa sig en stabil ekonomi och ta sig in på bostadsmarknaden, säger han.

Ytterligare ett område som generation Z utmärker sig på är att de ser det som viktigare att umgås med familj och övriga anhöriga än att tränga en partner. Endast 48 procent tycker att det är viktigt att träffa en stabil kärlekspartner, och 34 procent tycker tt det är mycket viktigt att skaffa barn. Inte heller tycker de att det är lika viktigt att skaffa nya relationer och ha sex.

I studien framkommer det även att hela 37 procent av de tillfrågade ungdomarna under det senaste halvåret har oroat sig över att de ska bli utbrända minst en gång i veckan. Problemen handlar till största del om tidsbrist, höga krav på sig själva – inte minst gällande utseende. Ungdomarna tror dock även att problematik med kost och hälsa påverkar deras mående. En annan ökande faktor är även att de stressar över att de vill förhålla sig till en miljövänlig livsstil – detta trots att allt färre oroar sig över klimatet.