
Aftonbladet lyfte fram tes 2019: Ät människokött
2019 publicerade Aftonbladet en artikel gällande de förslag som skulle kunna bli ”morgondagens klimatsmarta rätter”. Enligt beteendevetaren Magnus Söderlund kunde undersökningen väcka tankar kring hållbarhet.
Människokött och insekter var de främsta exempel som tidningen valde att lyfta från matmässan Gastro Summit i Stockholm som ägde rum samma vecka som artikeln skrevs. Idag vet vi att intresset för insekter i mat har ökat.
Redan året därpå blev det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige, och nu har debatten dykt upp igen – inte minst i sociala medier: Kan det vara rimligt att börja tillsätta insekter i de livsmedel i använder till vardags?
Det som var blott en tes för fyra år sedan är alltså inte både tillåtet och föreslaget av flertalet aktörer. Om insekter kan bli en ny trend, kan då de idéer som Aftonbladet valde att belysa 2019 bli detsamma? Kanske är 2027 års nya matvaror beblandade med delvis människokött, katt eller hundkött – de två sistnämnda alternativen används trots allt utomlands.
”Det är så väldigt lätt att direkt reagera och säga att det är äckligt, det är tabu att prata om det. Tanken är ju att utmana idén om morgondagens livsmedel”, sa Magnus Söderlund i Aftonbladets artikel.
Vidare poängterade han att om vi skulle börja äta människokött skulle det vara småskaligt, och fungera ungefär på samma sätt som när man donerar ett organ.