Prenumerera
Prenumerera
https://svenskamorgonbladet.se/2022/12/02/elskatten-hojs-med-9-procent-vid-arsskiftet-regeringen-kritiseras-svikna-valloften/
https://svenskamorgonbladet.se/2022/12/02/elskatten-hojs-med-9-procent-vid-arsskiftet-regeringen-kritiseras-svikna-valloften/

Inflation: Butiksdöd i Gamla stan

Gamla stan är ett Sveriges äldsta, och kanske kändaste handelscentrum. Nu håller årets hyreshöjningar på att lamslå ekonomin för ett antal av småföretagarna i det anrika området.

”Butiker stänger ner och ersätts av kontor. Hur intressant blir det då att besöka Gamla stan? Man kan jämföra det med Rom och hur det skulle vara om det bara satt it-bolag i den gamla stadskärnan”, säger hon till Dagens Industri.

Katarina Malmgren berättar vidare om hur cirka 240 av fastighetsägarna i stadsdelen har sagt nej till en jämkning av årets hyra. En av dessa är hennes egen fastighetsvärd som driver en bostadsförening med 40 lägenheter och fyra lokaler. Detta innebär en förödande utsikt för de små oberoende företagare som stadsdelen mer eller mindre består av.Malmgren vittnar även om hur flertalet butiksägare har fått göra sig av med sina anställda och arbeta helt själva på företagen i upp till sju dagar i veckan.

Fredrik Juhnell är förvaltningenchef på Stadsholmen, fastighetsförvaltningen som äger cirka 200 lokaler i Gamla stan. Enligt honom är inte skillnaden vad gäller hyrorna speciellt stor.

”De senaste tio åren har KPI-index varit närmare noll, jämfört med hyresgäster som har haft en årlig höjning med två procent.SÅ under perioden som helhet blir skillnaden inte så betydande”, säger han till DI.

”Vi har inget utrymme att subventionera hyror utifrån verksamhetstyp”, avslutar Juhnell.