Prenumerera
Prenumerera

10 000 barn föddes med missbildningar av Astramedicin på 60-talet

Det talas nu om vaccinskador mera allmänt . Det har t.o.m. sipprat in i Main Stream-media. Det kanske blir en större skandal en neurosedynskandalen  1960, vad det lider.

Det var 1960 som Astra nuvarande Astra Zeneca lanserade ett läkemedel som hette Neurosedyn.

Neurosedyn var bra mot oro och illamående och var dessutom utmärkt som sömnmedel. Tabletterna ansågs vara helt fria från skadliga biverkningar, även för gravida kvinnor.

Medlet hade framställts i Tyskland några år tidigare och hette då  Talidomid.

Neurosedyn såldes i över 40 länder världen över och då under olika namn.

På den tiden fanns inga konspirationsteoretiker utan folk litade helt och fullt på myndigheterna, de trodde kanske som EXPO att läkemedelsindustrin inte var ute efter att profit. Det behövdes inget program á la ”Vaccinkrigarna” av några självutnämnda hjältar som inte ville var ”bekväma”, för att stötta läkemedelsindustrin.  Förtroendet var kompakt.

   Resultatet blev över 10 000 missbildade barn i 46 länder .

I Sverige föddes 186 missbildade barn. Av dem dog 66 under de två första veckorna efter födelsen. 116 överlevde men med stora missbildningar och långtgående behov av vård och funktionsträning.

 Det dröjde till slutet på 1961 innan medlet stoppades i Sverige.

   Neurosedyn-skandalen har vissa likheter med  den pågående vaccinskandalen. Precis som fanns det läkare som högtidligt talade om Vetenskapen. Det fanns  till en början ett fåtal läkare som slog larm; i början några enstaka som Widukind Lenz i Tyskland.

   Och  då precis som nu samlades som drabbats av läkemedlet för att få rättvisa.

Läkemedlets skadeverkningar bekräftades 1965 och Lenz bidrog till att detta skedde och det var det året som Föreningen för de neurosedynskadade (FFDN) stämde Astra. Föreningen för de neurosedynskadade (FFDN) företräddes av advokat Henning Sjöström. Rättegången slutade med förlikning 1969, där Astra betalar en årlig indexreglerad summa till varje barn.

  2004 beslutade regeringen efter en utredning av Justitiekanslern att betala en halv miljon kronor vardera till de drabbade. Detta var en ex gratia, det vill säga en ersättning utan att staten har någon juridisk skyldighet till det.

    De som har skadats av de s.k. vaccinerna har nu börjat organisera sig på samma sätt. Vi får hoppas att de får tag på en advokat av Henning Sjöströms kaliber.