Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Erika Stensson: Mitt ursprung står över jantelagen

Jag har börjat släktforska. Det hela började med att jag för snart två år sedan fick ett DNA- test i födelsedagspresent. Jag skickade in mitt prov och det visade sig att jag var hundra procent skandinav. Jag måste medge att jag blev besviken. Som en typisk svensk av idag vill man ju vara av utländsk härkomst och inte bara ”tråkigt svensk”. Jag hade hoppats det funnits någon exotiskt inslag som förklarat mina mörkbruna ögon, min ljusa hy och mörkblonda hårfärg. Men nej, jag var helt igenom skandinav.

Efter att ha konstaterat att det på min pappa sida finns adel och prästerskap ( vilket jag redan visste) och på mammas sida strävsamma torpare och småbönder från Halland och Småland ( vilket jag också redan visste) la jag ner mina efterforskningar.

Men så råkade jag av en händelse, när jag skulle beställa ett DNA- test till en vän klicka på någon ikon som gjorde att jag förlängde min prenumeration på sidan. Utan att jag förstått det hade jag förbundit mig för ett år framåt och det drogs pengar direkt från mitt konto. Pengar som jag inte kunde få tillbaka.