Prenumerera
Prenumerera

Sanktioner mot Ryssland slår mot cancersjuka barn

Sanktionerna mot Ryssland drabbar cancersjuka barn i landet. Hjälporganisationen ”Skänk ett liv” har länge hjälpt ryska barn som insjuknat i cancer, nu är det tyvärr svårt för organisationen att nå fram tack vare de rådande sanktionerna.

Flertalet internationella vetenskapliga samarbeten avslutades i samband med att kriget inleddes. Ett av dessa samarbeten är initiativet ”skänk ett liv” som samarbetat med forskare i Tyskland. Nu är samarbetet med forskare i andra länder svårt att upprätthålla och organisationens direktör Jekaterina Sjergova varnar för att de kommer att behöva svälja vilka de ska hjälpa om läget fortskrider.Sjergova berättar om hur de tyska kollegerna inte längre kan stanna i Ryssland – samtidigt som pengarna börjar ta slut. Kostnaderna per barn är i genomsnitt 20 000 euro.

”För de här barnen är det den sista chansen”, säger Sjergova till SVT.

Intebetlningar till organisationen sker numera genom systerorganisationer i USA och Storbritannien.