Dan Zündel: Kina-ett geopolitiskt monster skapat av globalisterna
Vid förra årets firande av det kinesiska kommunistpartiets födelse talade Kinas president Xi Jinping om Västs historiska förnedring av Kina, från Opiumkrigen och framåt, och förklarade att en ny tid var kommen där Kinas fiender hädanefter ”skulle få sina huvuden blodigt krossade mot den kinesiska muren av stål.” Talet var fyllt av nationalistisk retorik och gav uttryck för den nya självmedvetenhet som idag finns i Kina om landets växande styrka. Hur kommer det sig att ett land som för 40 år sedan mestadels bestod av fattiga risbönder och cyklande stadsbor idag leder den ekonomiska utvecklingen och siktar på att dominera världen? De flesta analytiker menar att Kinas inträde i Världshandelsorganisationen WTO 2001 var en ”game changer”. Med WTO-medlemskapet lades grunden till att Kina idag är världens näst största ekonomi och på god väg att bli den största. Utländska investeringar och utländsk teknologi strömmade in i landet och förvandlade snabbt Kina till ”världens verkstad”. Kinas export växte kraftigt. I Väst sålde regeringarna in Kinas anslutning till WTO som ett demokratiseringsinitiativ, med fri handel och ekonomisk öppenhet skulle den kommunistiska enpartistaten snart omfamna även politisk frihet. Även om WTO-inträdet fick monumentala konsekvenser kan Kinas marsch mot stormaktsstatus spåras ännu längre tillbaka.
1971, mitt under det Kalla Kriget, inleddes den så kallade ”ping pong”-diplomatin mellan USA och Kina efter att den kinesiska utrikesministern Zhou En-lai bjudit in USA´s bordtennislag till Peking för en vänskapsmatch mot det kinesiska landslaget. Efter den avslutande banketten mellan de två lagen lyfte USA de ekonomiska sanktionerna mot Kina för ”icke-strategisk” handel. Senare samma år reste USA´s utrikesminister Henry Kissinger i hemlighet till Peking för överläggningar med sin kinesiska motpart. I ett gemensamt uttalande meddelades att President Nixon skulle bjudas in till Kina och att de båda ländernas ledare skulle sträva efter att normalisera relationerna. Som ett första steg i USA´s nya vänskapliga linje gentemot Kina fick Taiwan lämna över sin plats i FN`s säkerhetsråd till Folkrepubliken Kina i oktober 1971. Året därpå reste Nixon till Kina för att möta Kinas ledare Mao Zedong. Det fanns ett internt motstånd i USA mot närmandet till Kina men Nixon-administrationen lyckades framställa den Kina-vänliga politiken som ett sätt att försvaga Sovjetunionen som då pekades ut som landets geopolitiska huvudfiende. Även om de utländska investeringarna i Kina höll sig på en blygsam nivå under Mao växte handeln med omvärlden.
När Mao avled 1976 kom strax därpå Deng Xiaoping till makten och nästan omedelbart introducerades marknadsreformer och ett successivt avvecklande av den planekonomiska modellen. 1978 kom Deng överens med USA ´s president Jimmy Carter om att låta 19000 kinesiska teknologistudenter få studera på amerikanska toppuniversitet. Samtidigt fortsatte Kina öppna sig för utländska investeringar och steg för steg genomföra ekonomiska reformer som integrerade Kina i den globala ekonomin. Vad som är mindre känt är att förutom att multinationella företag i växande utsträckning flyttade sin tillverkning till Kina, så inleddes även en överföring av militär teknologi från Väst till Kina. 1980 hölls ett första möte på högsta militära nivå mellan USA och Kina där frågan om hur USA skulle kunna hjälpa Kina att modernisera sin krigsmakt avhandlades. Det första riktigt stora militära ”paketet” till Kina levererades i september 1985, trots protester både inom landet och bland USA´s allierade i Asien, inklusive Japan och Sydkorea. De asiatiska länderna befarade att ett militärt starkt Kina skulle förändra den regionala maktbalansen. Det militära stödet till Kina, som även innefattade nukleär militär teknologi, motiverades återigen med att det skulle försvaga Sovjetunionen. Vapenförsäljningen stoppades endast tillfälligt efter den ökända massakern på Himmelska Fridens torg 1989.
Vad som har hänt under de senaste 40 åren är att Väst successivt har byggt upp Kina, under förevändning att först motverka Sovjetunionen och sedan under den naiva förespeglingen att den internationella handeln skulle förvandla Kina till ett liberalt och demokratiskt samhälle av västerländskt snitt. I årtionden har de styrande i Väst fritt delat med sig känslig information, teknologi, militärt know-how, underrättelseinformation och expertråd till kineserna…och det som kineserna inte har fått har de stulit eller piratkopierat. I decennier var Kina USA´s mest gynnade handelspartner där USA hade ett konstant underskott i handelsbalansen. Kina blev också den största ägaren av den amerikanska statsskulden, även om Japan detta året passerade Kina. Den asiatiska jättenationen har knappast rest sig av egen kraft, den har lyfts upp av västerländskt kapital, teknologi och innovationer. Medan Väst har avindustrialiserats, genomfört katastrofala migrationsprojekt och introducerat ekonomiskt skadliga reformer som svar på klimatbluffen har Kina förvandlats till en ekonomisk ångvält med globala ambitioner, befriat från alla de skadliga pk-agendor som pådyvlats Väst. Den ekonomiska stagnationen i Väst och kinesernas växande ekonomiska styrka, deras uppbyggnad av strategiska handelsrutter med ”Belt and Road”-initiativet och deras aggressiva framfart i råvarurika regioner har dramatiskt ändrat den geopolitiska balansen i världen. Enligt en studie från den amerikanska tankesmedjan RAND Corporation kommer Kina även i militära termer att vara i paritet med USA år 2030 och vara överlägset vid mitten av detta århundradet. För tillfället är Kina starkt knutet till dollar-systemet men dollarns ställning som reservvaluta lever på ”lånad tid” enligt många bedömare, på grund av USA´s ständiga handelsunderskott och landets enorma statsskuld. Därför förbereder Kina redan nu etablerandet av ett alternativt internationellt betalningssystem kopplat till sin egen valuta i händelse av att dollar-systemet fallerar.
För den naive kanske utvecklingen framstår som ett exempel på hur korkade politiker och giriga kapitalister i Väst skjutit sig själva i foten genom att dumdristigt agera välgörare åt den kinesiska kommuniststaten. Säkert finns sådana inslag men på en högre nivå är det antagligen mer cyniskt än så. För undertecknad är uppenbart att det har funnits en ”dold hand” som medvetet har styrt västvärldens resurser mot Kina och som hjälpt Kina att nå sin nuvarande status som utmanare till USA´s ställning som världshegemon. Och det har sannerligen aldrig handlat om att sprida politisk frihet via ekonomisk liberalisering. Det är ingen tillfällighet att världens största kapitalförvaltare Blackrock har gjort stora investeringar i Kina. I en intervju för den amerikanska tv-kanalen Bloomberg 2021 förklarade företagets VD och grundare Larry Fink att ”democracies are messy” och att ”markets don´t like uncertainties, markets like totalitarian governments.” Den globala finansoligarkin föredrar helt enkelt diktatur framför demokrati. Diktatur är gynnsamt för affärerna men framför allt ger diktatur finansoligarkin total kontroll över undersåtarna. Frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, värden och traditioner som är intimt förknippade med västvärlden, har ingen plats i globalisternas nya världsordning. Det är därför som Väst demonteras; politiskt, ekonomiskt, socialt och genetiskt och blir mer likt det auktoritära Kina istället för tvärtom. Under plandemin fick regeringarna i Väst tillgång till exempellösa diktatoriska befogenheter och det är tydligt att det finns en önskan att behålla dem via grundlagsändringar och liknande. Kina är spjutspetsen i den process som World Economic Forums ordförande Klaus Schwab beskriver som ”den fjärde industriella revolutionen”. Utbyggnaden av så kallade ”Smart Cities”, med QR-koder, ansiktsigenkänningskameror, drönare, check points, vaccinpass och ett socialt kreditsystem skapar ett panoptikon-samhälle där alla är ständigt övervakade. Det är denna tekno-kommunism som globalisterna drömmer om att införa i global skala.
Med framväxten av Kommunistkina som globalisternas centrum, den totalitära övervakningsstaten som globalisterna vill etablera och de demografiska förändringarna står den västerländska civilisationen sannolikt inför sitt allvarligaste existentiella hot sedan sovjetbolsjevismens dagar.
Krönikör Dan Zündel