Prenumerera
Prenumerera

Årsreflektion 2022: Redaktionens sammanfattning av året som varit!

Januari börjad med en maktmarkering ifrån väder och natur. Stormen Malik rörde sig genom Danmark och upp mot Skåne, Halland, Västergötland och Bohuslän innan den vandrade vidare sig mot östkusten. Vid Hanö fyr i Blekinge var vinden så stark att den gick under definitionen orkan.

I Danmark firade Drottning Margarethe II 50 år på den danska tronen i januari, och i USA omkom 17 personer i en tragisk lägenhetsbrand i Bronx, New York.

Den medicinska världen gjorde framsteg. En xenotransplantation genomfördes vid universitetet i Maryland då en patient vid namn David Bennett fick ett genmodifierat grishjärta. Bennett avled två månader senare men att transplantationen lyckades är en banbrytande milstolpe för läkarvetenskapen.

Sist men inte minst ägde en av de största folksamlingarna i modern tid rum i Sverige under årets första månad. Över 20 000 personer anmälde sig till en demonstration mot covid- restriktionerna. Det estimeras att drygt 15 000 personer dök upp på Sergels torg i Stockholm lördagen den 22 januari. Frihetsrörelsen arrangerade manifestationen.

Krigets februari

Sveriges makthavare valde att släppa på restriktionerna mot Covid-19 – bara dagar efter de stora påtryckningarna på Sergels torg. Dessvärre hann vi knappt andas ut innan hela västvärlden kom att introducerades till en krigssituation. Konflikten mellan Ryssland och Ukraina eskalerade snabbt, och två vitt skilda medienarrativ kring kriget har florerat sedan dess. Enligt Ryssland och även vissa internationella organisationer, såsom Amnesty, är kriget delvis ett resultat av att Minskfördraget inte respekterats av Ukraina. I den överenskommelse förband sig Ukraina till att bland annat ge de ryssvänliga befolkningarna i utbrytarstaterna Lughansk och Donetsk mer självständighet, någonting den USA vänliga Ukrainska presidenten Voldemyr Zelenskyj förbisett. Enligt Amnesty har övergrepp skett mot den ryssvänliga befolkningen i dessa utbrytarstater i flera år.

Utöver de stora geopolitiska händelserna firade drottning Elizabeth II 70 år på den brittiska tronen och de 24:e olympiska vinterspelen ägde rum i Peking, Kina.

Den 1 februari hade Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar hunnit besluta att Tomas Petersson, biskop för Visby Stift, inte längre var lämplig för sitt yrke på grund av syndigt beteenden. Han hade nämligen ingått i en relation med en anställd i Visby stift som redan var gift. Liknande incidenter har förekommit sedan innan. Petersson, som därmed brutit mot de löften han avlagt vid sin biskopsvigning, fick lämna sitt ämbete.

Alternativa framgångar i mars

Mars blev ett tecken på framgång för den alternativa medierörelsen då Svenska Bok- och mediemässan, ett initiativ av den omtalade Tor Änglasjö, lyckades fördubbla sitt besökarantal. Ytterligare en fördubbling av besöksantalet inträffar när mässan genomförs i augusti 2022. Tor Änglasjö kallar sig själv för Tobbe Larsson i offentliga sammanhang.

Kriget i Ukraina fortsätter att eskalera när den aggressiva retoriken mellan Ryssland och Nato tilltar. Väst har, vid det här laget, riktat sanktioner mot Ryssland som beordrar sina förband att förbereda sig på ett krig mot Nato.

Våldet frodas fortfarande på andra ställen på jorden och den här månaden omkommer minst 56 personer och flertalet skadas i Pakistan till följd av explosionen i en Shiamuslimsk moské.

Hemma i Sverige dödar den 18-årige Fabian Cederholm två kvinnliga dramalärare på Malmö latinskola. Cederholm blir den första 18-åringen som döms till livstids fängelse i Sverige, en dom som även fastställts av hovrätten senare under hösten.

Historien om polarfartyget HMS Endurance, förlist år 1915, fick ett avslut i och med att vraket upptäktes på cirka 3 000 meters djup i Weddellhavet i Antarktis. HMS Edurance var en av den skepp som användes av den brittiske polarforskare Sir Ernest Shackelton.

Korankravaller dominerar svensk debatt i april

Victor Orbán blev omvald för en fjärde mandatperiod som Ungerns premiärminister och Emmanuel Macron besegrade nationalisten Marine Le pen i det franska presidentvalet. Ryssland uteslöts ur FN:s råd för mänskliga rättigheter med hänvisning till kriget i Ukraina. Hemma i Sverige lämnade Liberalernas dåvarande partiledare afrikanen Nyamko Sabuni över sin roll till Johan Persson efter ett minskande väljarstöd för partiets del.

Ingen som höll sig uppdaterad i media missade påskkravallerna. Den danske politikern Rasmus Paludan från partiet Stram Kurs organiserade i samverkan med konstnären Dan Park koranbränningar runtom i Sverige. Syftet var att se hur yttrandefriheten fungerar i landet, och stora delar av den muslimska befolkningen i de förorter där koranerna brändes förargades och många tog till våld. Inte bara påsken infaller i april utan även den muslimska traditionen ramadan som sammanföll med Paludans manifestationer.

300 poliser rapporterades som skadad och 14 civila skadades under upploppen. Somliga ansåg att koranbränningsprovokationerna var onödiga – något som ledde till en av årets hetaste debatter. Ett antal personer greps, men 11 män kom nyligen, till kritikers besvikelser, att frias av tingsrätten trots tydliga bevis om att de bland annat kastat sten mot blåljus personal. Påskkravallerna har lämnat avtryck om inte i den svenska debatten.

I samverkan med partiet MoD höll det vaccinskeptiska initiativet Tala om det en manifestation i observatorielunden utanför KTH på valborg. Evenemanget leddes bland annat av frihetsaktivisten Emilia Ögell och lockade max 300 deltagare.

En ekonomisk kris blir allt mer tydlig under sommarmånaderna

Till skillnad från tidigare valår fanns det ingen valrörelse i sikte i varken maj eller juni. Däremot nåddes vi av nyheten om att aborträtten inte längre är grundlagsskyddad i USA. Landets högsta domstol ogiltigförklarade rättsfallet Roe mot Wade från 1973 där aborträtten fastställdes som en grundlagsskyddad rättighet. Detta ledde till ytterligare en debatt om kvinnors rättigheter, feminism och jämställdhet. Frikyrkohögern i hela världen välkomnade domstolens beslut.



Under juni höjde även den svenska riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter till 0,75 procent. Det var den största räntehöjningen sedan 2000 och det skulle bara vara början på årets omfattande ekonomiska händelseförlopp och fler räntehöjningar skulle komma under hösten.

Juli inleds med en stor strejk där 900 piloter på SAS-airlines protesterar mot att de 460 piloter som sades upp under pandemin inte fått tillbaka sina tjänster. SAS har sedan pandemins början varit i ekonomisk ruin och enligt ledningen måste bolaget fortsätta att dra ner på sina kostnader.

WHO går i juni ut med att världen befinner sig i ett internationellt hälsoläge när de påstår att apkopporna håller på att bli nästa stora epidemi. Ännu en pandemi, tänkte många, men som tur var påverkade inte denna skräckpropaganda oss i Sverige särskilt mycket. Den här månaden höjdes även styrräntan med 50 punkter av den Europeiska centralbanken – den första räntehöjningen som de gjort på 11 år från ECB:s håll.

Icke att förglömma är dock den tragiska händelsen under Almedalsveckan i Visby i juli. Den 33-årige Theodor Engström, som senare kom att dömas till rättspsykiatrisk vård av Gotlands tingsrätt, högg ihjäl psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren. Han kom även att dömas för planering av terrorbrott mot Annie Lööf, Centerpartiets förra partiledare.

Hösten – en intensivare Natoprocess

Den svenska valrörelsen drar sedan i gång under augusti men enligt många oppositionella ansåg, däribland frihetsrörelsens grundare Max Winter i en intervju med Svenska Morgonbladet, att den var neddämpad för att begränsa folkets möjlighet att påverka den politiska processen. Viktiga frågar anses ha tystats ner. Däribland frågor kring avgörande grundlagsändringar som möjliggör Nato-medlemskap och en kommande spionerilagstiftning som även begränsar journalisters möjlighet att rapportera om vad Sveriges allierade begår för krigsbrott om detta skadar Sveriges relation till andra länder och mellanstatliga organisationer.

Spänningarna mellan Taiwan och Kina ökar efter att dåvarande talmannen i USA:s representanthus Nancy Pelosi besöker Taiwan den 2 augusti. Kina kommer att kränk Taiwans luftrum i allt större omfattning under hösten och vintern.

Den 12 augusti knivhuggs den världsberömde författaren och islamkritiker Salman Rushdie vid en föreläsning i New York.

Fortsatt krig och stigande energipriser

I september stryper Ryssland gasleveranserna till Europa via Nord Stream 1 för gott vilket eldar på redan höga energipriser i framförallt Sverige. I december kommer vissa delar av Sverige exempelvis uppleva elpriser på över 7 kronor per kilowattimme. Ryssland kommer senare under året slopa all leverans av råolja till Europa, som ett resultat av att bland annat EU inför att pristak på den ryskimporterande oljan.

Den 8:e september avlider drottning Elizabeth II av Storbritannien efter 70 år på tronen och statsöverhuvud för Storbritannien och det brittiska samväldet.

Sverige får i september ett valresultat i riksdagsvalet där den rödgröna regeringen tappar sin majoritet i riskdagen vilket senare bäddar för en M-ledd regeringen med stöd av Sverigedemokraterna. Tidöavtalet kommer att framförhandlas i oktober och sätta ramverket för detta samarbete mellan M, KD och L och SD.

Oppositionella partier som Alternativ för Sverige, MoD och Medborgerlig Samling gör alla dåliga val och inga av dessa partier klarar 1 procent spärren som gör att Valmyndigheten lägg ut deras valsedlar i samtliga vallokaler vid nästkommande riksdagsval.

Nya ledare inom politik och kyrka

Både Sverige och Storbritannien får nya politiskas ledare i oktober. Rishi Sunak efterträder Liz Truss som Storbritanniens premiärminister medan Ulf Kristersson väljs till Sveriges statsminister av riksdagen.

Den teologidisputerade biskopen Martin Modeus blir Sveriges nya ärkebiskop i december. Han omfamnar precis som företrädare Antje Jackelén den moderna kyrkans liberaliseringar men är inte lika explicit med sitt stöd för massinvandring och HBTQ som sin företrädare. Han var den kandidat som Sverigedemokraterna och AfS-ledamöter i kyrkomötet ställde sig bakom.

2022 är sammanfattningsvis ett år där skjutningar i Sverige slår nytt rekord. Fram till 25 december 2022 har det registrerats 371 skjutningar, 62 med dödlig utgång och 105 med skador, vilket är ett rekord för just skjutningar med dödlig utgång. Enligt polisen har även morden blivit mer välplanerade.

Gärningsmännen, om även för skjutningar utan dödlig utgång, har blivit yngre. Häromdagen besköts en lägenhet i Gubbängen med automatvapen och en 15-åring sitter nu häktad för dådet. Hans 14-åriga kumpan har släppts över till de sociala myndigheterna för utredning och eventuella åtgärd.

Under året har invandringen till Sverige ökat. En av motorerna bakom denna trend är kriget mellan Ryssland och Ukraina som satt igång en ny flyktingvåg. Men vi ser även tendenser av ökad invandring ifrån tredje världen.

Invandringen och folkutbytet är under 2022 som sedan långt innan en tung fråga för den nationella och oppositionella rörelsen. Under året kunde Statistiska centralbyrån konstatera att barnafödandet i Sverige fortsätter att sjunka vilket blir en ödesfråga, sammanflätad med frågor såsom mångkultur, åldrande befolkning och massinvandring.

Gott nytt år önskar Svenska Morgonbladets redaktion