Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47716246

Anders de Wahl och dikten ”Nyårsklockan”

För 70 år nyårsnatten sedan läste Anders de Wahl Alfred Tennysons ”Nyårsklockan” för fyrtionionde gången. Det skulle bli två till innan han avled de den 9 mars 1956. Han blev 87 år men i sinnet var han aldrig äldre än när han som barn spelade sin första roll bland gravstenarna vid Adolf Fredriks kyrka där han sedan begravdes.

 Han växte upp hos sina morföräldrars vaktstuga på kyrkogården.

 17 år gammal kom Anders de Wahl till Dramaten som elev. Han fick då en liten roll i Mäster Olof. 7 år senare slog han igenom i titelrollen. Efter det gjorde han succé i Köpenhamn med sin tolkning av ”Hamlet” och fick översvallande hyllning av ingen mindre än George Brandes. Sen tog karriären fart; 58 år gammal gav han sig i kast med till synes omöjliga – Ibsens ”Per Gynt”, som speglar ett liv från 20-årsåldern till ålderdomen.

   Vid 82 års ålder tog han farväl av Dramaten-publiken med Björn-Erik Höijers ”Det lyser i kåken” regisserad av den unge Ingemar Bergman.

      Skribent Tage Tallqvist