Prenumerera
Prenumerera

Platsbrist på SiS-boenden under julen

Ett 60-tal barn som formellt sätt placerats på statens umgdomshem, så kallade SIS-boende, saknar boendeplats under julhelgen. Vissa av dessa flickor är hemlösa och så ung som 13 år och riskerar att dö i de destruktiva miljöer där de vistas, rapporterar SVT. Ungdomarna kan vara så pass destruktiva att de utsätter andra för fara.Skola och socialtjänst larmar om att många av dessa ungdomar, som hamnar mellan stolarna, riskerar att dö av bland annat överdoser, självskador och risken är stor att de lyckas skada någon annan. Situationen bedöms vara värst för skolpliktiga flickor.

– Det är mycket självskador och psykiatrisk problematik. Jag kan också tänka att vi skulle vara fler samhällsaktörer som behöver jobba tillsammans för att lösa den här svårigheten, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör för SIS ungdomsvård söder till SVT.