Prenumerera
Prenumerera

Nedslag I Filmhistorien – Lilla Helgonet

“Lilla Helgonet” är den film som familjen Johansson tittar på under Julafton i ”sagan om Karl-Bertil Johanssons julafton” från 1975. Den spelades in Centrumateljéerna på Gärdet och på Södra teatern.

    Filmen bygger på operetten ”Mam’zell Nitouche” som av Hervé som uruppfördes i Paris 1883. Den sattes upp på Djurgårdsteatern samma år.

  Celestin är sånglärare i ett kloster; en av hans elever är den ljuva, ödmjuka Denise de Flavigny. Hon lockas av livet utanför klostret.

Också Celestin lockas av tillvaron utanför klostret. För Celestin har det gått så långt att han numera för ett dubbelliv. Varje kväll smyger han sig i väg från klostret för att en stund senare inträda på stadens teater som Floridor, kompositör till en ny operett under repetition. Och nu är det bara ett dygn kvar till premiären.

Efter en sånglektion dagen därpå avslöjar Denise för Celestin, att hon kan alla sångerna i hans operett. Hon har funnit hans skapelse i en hög med noter. Han finner för gott att berätta hela sanningen om sitt dubbelspel.Föreställningens stjärna är Corinne, som just nu håller sig med två älskare. Den ene är Floridor. Den andre heter Gibus, en kolerisk major som f. ö. är bror till priorinnan på Små svalornas kloster.

  Nu vill det sig så illa att Corinne hoppar av strax före premiären och då hoppar Denise in och sjunger hennes roll med bravur.

 Det hela slutar lyckligt med att Denise får lämna klostret och gifta sig med en man hon blivit förälskad i på teatern.

    Det är en stjärnspäckad film med rollinnehavare som Åke Söderblom, Thor Modéen, Hjördis Pettersson  och Marguerite Viby. Så ska vi inte glömma Gustaf Wally och hans fantastiska balett. Gustav Wally hade ju debuterat i USA redan 1928 och flyttade tillbaka till USA strax efter krigsslutet.

       Skribent Tage Tallqvist