Prenumerera
Prenumerera
By Alain Bachellier, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18964001

Frankrike protesterar mot Israelisk utvisning av Salah Hamouri

Israel har deporterat den fransk-palestinske advokaten och människorättsaktivisten Salah Hamouri till Frankrike. 

Israelsk militär misstänker att Hamouri är medlem i den militanta vänsterrörelsen Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), en organisation som USA och EU terrorstämplat. Enligt EU och USA har PFLP genomfört dödliga attacker mot israeliska medborgare, skriver Expressen på sin hemsida.

Enligt the Times of Isreal drogs Hamouri´s uppehållstillstånd tillbaka av Inrikesminister Ayelet Shaked i oktober 2021.

Sen i mars har han suttit i administrativt förvar utan att anklagelserna förts fram formellt, rapporterar Expressen. “Straffet för terroristen Salah Hamouri har utmätts och han ska deporteras från Israel,” sa Shaked i uttalande som citerades av the Times of Israel.

Hamouri som nekar till anklagelserna deporteras till Frankrike där han mottogs av sin familj på flygplatsen Charles de Gaulle utanför Paris. På plats fanns även politiker, företrädare för människorättsorganisationer och anhängare, rapporterar Expressen.

Frankrikes regering fördömer utvisningen och anser den vara olaglig.

”Vi fördömer i dag de israeliska myndigheternas beslut, som är mot lagen, att utvisa Salah Hamouri till Frankrike”, skriver landets utrikesminister i ett uttalande som citerats av Expressen.

Källor