Prenumerera
Prenumerera

Nedslag i filmhistorien – Den tredje mannen

Krönikör Tage Tallqvist: Graham Greenes roman bygger faktiskt på hans originalmanus till filmen.

Tredje mannen är med sitt nattliga stadslandskap, sina glödande plågade ansikten och inte minst Anton Karas suggestiva musik en fantastisk film.

 Wien 1948 är en sönderbombad stad där svarta börs-handeln härskar. Staden är fortfarande uppdelad i ockupationszoner av de fyra segrarmakterna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Stora delar av centrum är sönderbombade och svarta börshandeln härskar, det mesta kan köpas för pengar. Hit anländer Holly Martins, en fattig kioskboksförfattare, för att leta efter sin vän Harry Lime som påstås ha dött i en bilolycka. Men det är mycket som inte stämmer. Men då han inleder sin egen efterforskning uppsöks han snart av en brittisk arméchef och en mystisk baron, som båda uppmanar honom att resa hem igen.På olycksplatsen träffar Holly Martins en portvakt som avslöjar att två män bar iväg Limes kropp, men att det även fanns en tredje man inblandad. Portvakten mördas kort därpå och Martins jakt på sanningen för honom till Harrys flickvän Anna och till slut ned i stadens kloaksystem där han till slut fullbordar Harry Limes öde.

   Tredje Mannen anses vara en av de största filmerna genom tiderna, hyllad för sitt skådespeleri, musik och atmosfäriska kinematografi.

1999 röstade ”British Film Institute” fram  Tredje mannen som den största brittiska filmen genom tiderna. 2011 gjordes en undersökning där 150 skådespelare, regissörer, författare, producenter och kritiker för ”Time Out Magazine” rankade den som näst bästa brittiska filmen någonsin.

  Tage Tallqvist