Prenumerera
Prenumerera

Åklagare inleder förundersökning efter rykten om Linda Staafs oegentliga tillsättning

Svenska Morgonbladet har tidigare skrivit om Linda Staaf, underrättelsechef på polisens Nationella Operativa avdelning. Tillsättandet av Staaf som chef år 2015 har blivit en stor kontrovers i media då ryktet säger att hon varit älskarinna till den högre polischefen Mats Löfving, som var ansvarig för tillsättningen.

Nu går åklagarmyndigheten ut med att åklagare öppnar en förundersökning beträffande grovt tjänstefel vid insättning av polischefstjänsten 2015.Enligt vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren påbörjade man en utredning redan för ett år sedan. Däremot påbörjade man ingen förundersökning då det, enligt honom, då det aldrig fanns anledning att anta att ett brott hade begåtts. Idag har man fått in flera polisanmälningar som ”tillsammans med tidigare uppgifter och medieuppgifter” utgör en rimlig anledning till att anta att ett brott begåtts.

Enligt pressmeddelandet leder Åsbäck förundersökningen tillsammans med kompetens vid Polismyndighetens avdelningar för särskilda utredningar, SU.